CARE SUNT ADEVARATELE MOTIVE ALE INCHIDERII MULTOR SCOLI DIN MEDIUL RURAL?

655

În condiţiile scăderii drastice a populaţiei şcolare, pe fondul reducerii natalităţii, procesul de comasare de şcoli şi de clase afectează mai cu seamă unităţile de învăţământ din comunele apropiate de mari centre urbane. Aşa se întâmplă la şcolile din zonele limitrofe municipiului Satu Mare, ca de exemplu:

Păuleşti, Lazuri, Botiz, dar şi din localităţi mai îndepărtate, precum oraşul Ardud (de unde fac naveta la Satu Mare inclusiv copiii profesorilor de la liceul din localitate).

Există totuşi şi un contraexemplu: comuna Odoreu. Inspectorul şcolar general Călin Durla crede că motivul pentru care copiii de la Şcoala Gimnazială Odoreu nu pleacă la şcoli din Satu Mare (deşi distanţa e relativ mică), este calitatea bună a activităţii didactice a profesorilor din această instituţie de învăţământ. Afirmaţia a fost făcută la recenta şedinţă a Comisiei de Dialog Social, care a avut loc în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ, cu prilejul analizei comasărilor unităţilor de învăţământ din judeţul Satu Mare. Directoarea Şcolii Gimnaziale Odoreu este profesoara Livia Sarca.
Totuşi, un profesor ne-a dezvăluit că nu doar calitatea actului educaţional, ci şi condiţiile precare de încălzire constituie o altă cauză a migrării şcolarilor de la sate la oraşe. Din majoritatea comunelor lipseşte gazul metan, combustibilul de încălzire fiind în continuare masa lemnoasă.