V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai scumpe legume din lume? Una dintre acestea este cultivată chiar în țara noastră.
Șofranul, cunoscut drept „aurul roșu”, și este cel mai scump condiment din lume, datorită procesului laborios necesar pentru producerea sa. Fiecare floare de șofran are doar trei stamine, astfel că pentru a obține un singur kilogram de șofran sunt necesare aproximativ 250.000 de flori. Prețul unui kilogram poate ajunge chiar și la 18.000 de euro. Din fericire, șofranul poate fi cultivat chiar și la noi în țară.
Pe locul al doilea în clasament sunt trufele albe, care se vând cu „doar” 14.000 de euro per kilogram. Cea mai mare trufă vândută vreodată cântărea trei kilograme și a fost achiziționată pentru 330.000 de dolari. Trufele albe sunt apreciate pentru aroma lor unică, care adaugă o notă specială mâncărurilor.
Un alt produs de lux este pepenele negru, un fruct rar care crește doar pe insula Hokkaido din nordul Japoniei. În anul 2008, vânzarea unui singur pepene negru a atins suma record de 5.431 de euro, datorită gustului său extraordinar.
Sursa: digi24