CARE SUNT CULTURILE CARE NE POT ADUCE UN PROFIT CAT MAI BUN

464
Agricultura continuă să fie una dintre cele mai profitabile ramuri economice, suprafeţele generoase de teren ce pot fi exploatate şi resursele moderne fac ca acest sector să aducă venituri importante, chiar dacă riscurile la care se expun fermierii din România încă sunt ridicate. Lipsa unor sisteme profesionale de irigaţie, a infrastructurii de valorificare a recoltelor şi capriciile naturii sunt câteva dintre provocările pe care trebuie să le înfrunte cei ce doresc să facă profit în sectorul agricol. Aceste neajunsuri sunt însă echilibrate prin folosirea utilajelor performante şi a unor soiuri de plante hibride, mai productive, cu rezistenţa ridicată la condiţii dificile de secetă, arşiţă şi boli.

Agricultura în România continuă să fie orientată pe cultivarea cerealelor, a porumbului şi rapiţei, însă mulţi fermierii au văzut noi oportunităţi în legumicultura şi cultivarea plantelor aromatice, prezumţiile pentru acest an fiind îmbucurătoare. Iată care sunt, conform întreprinzătorilor, sectoarele care aduc cel mai mare profit.

Rapița – cea mai valoroasă cultură a ultimului deceniu

Terenurile agricole din țara noastră sunt prielnice pentru cultura de rapiță, o plantă care este uşor de valorificat. Aceasta este “regina culturilor” nu doar datorită seminţelor recoltate, ci şi pentru faptul că lasă terenul bine aprovizionat cu elemente nutritive pentru culturile următoare şi pentru că este o plantă meliferă deosebită.

Soiurile hibride lansate pe piaţă de producătorul cu tradiţie DEKALB, oferă noi perspective asupra acestei culturi. Mai productivă, mai rezistentă, cu seminţe bogate în uleiuri, rapița asigură venituri generoase chiar şi când condiţiile sunt dificile.

Porumbul – o schimbare profitabilă

Dacă în trecut cele mai mari suprafeţe erau acoperite cu grâu, secară şi alte cereale, în ultimii ani o mare parte dintre terenurile fertile au fost cultivate cu seminţe de porumb. Această plantă cu tradiţie în România, este atent monitorizată, iar caracteristicile sunt îmbunătăţite constant în funcţie de condiţiile pedoclimatice din ţară. Producătorii de seminţe au reuşit să vină cu soluţii pentru toate regiunile, punând la dispoziţie soiuri rezistente la secetă, boli şi condiţii de procesare.

Calitatea ridicată a seminţelor de porumb recoltate, noile oportunităţi oferite de soiurile hibride şi cererea ridicată pe piaţa internă şi internaţională sunt detaliile care i-au determinat pe agricultorii din România să extindă suprafeţele cultivate cu această plantă.

Roşiile – culturi perfecte pentru sezonul de vară

Dacă roşiile nu sunt preferate de fermieri în sezonul rece, în perioada verii situaţia se schimbă, devenind opțiunea perfectă atât de pentru ce doresc să valorifice suprafeţe întinse cât şi a celor ce doresc să scoată profit din terenuri mici.

Roşiile sunt preferate de fermieri datorită tehnologiei simple de cultivare, a posibilităţilor numeroase de valorificare, dar şi datorită soiurilor hibride rezistente la condiţii de secetă, arşiţă şi boală disponibile. Ca şi în cazul celor mai multe seminţe de porumb , ofertele producătorilor de semințe sunt îmbunătăţite constant, astfel fermierii au certitudinea că recoltelevor fi bogate și de înaltă calitate.

Căpşunul – cultura sezonieră importantă

Dacă în anii precedenţi suprafeţele mai mici nu erau corect valorificate, în prezent fermierii au găsit soluţii de exploatare şi pentru aceste terenuri cultivând căpşuni. Datorită caracterului sezonier, fructele căpşunului sunt extrem de valoroase. Cele 4-5 săptămâni în care acestea sunt disponibile, aduc recompense generoase celor ce au curajul să iniţieze un business nou. Costurile ridicate ale fructelor de căpşun şi preţul relativ mic de întreţinere a plantaţiei sunt motive încurajatoare pentru agricultori.

Folosirea unor soiuri de căpşuni hibride cu fructe mari, aspect comercial plăcut şi rezistenţa ridicată la manipulare sunt detalii care cresc valoarea culturii.