Care sunt nemulţumirile crescătorilor de bovine?

558

Preţul unui litru de lapte direct de la producător a coborat în acest an la pragul minim de 0,70 de bani, dar pe raftul magazinelor ajunge chiar şi la 4,5 lei. Diferenţa de bani se împarte pe circuitul procesator-retailer, astfel că producătorii muncesc aproape pe stomacul gol. Mai mult decât atât, seceta şi plata subvenţiilor cu întârzieri mai mari de  jumătate de an îi aduc pe fermieri în pragul de a-şi vinde toate animalele din fermă.

Prețul litrului de lapte în România a ajuns să nu mai valoreze nici măcar jumătate din preţul unui litru de apă plata. Vă daţi seama ce înseamnă asta? Pentru un litru de lapte, agricultorii investesc foarte mult, în timp ce apa plată ne-a dat-o Dumnezeu”, a conturat acest tablou sumbru Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.

Agro TV a stat de vorbă în exclusivitate cu un crescător de vaci din judeţul Giurgiu. Alexandru Neagoe are 30 de capete, deci o fermă de mărime medie, şi depinde în totalitate de banii veniţi din subvenţii: „Seceta a fost atât de mare anul acesta încât nu am reușit să strângem furaje şi suntem nevoiţi să cumpărăm. Subvenţie nu ne-a dat nici până acum, am vrut să luăm adeverinţe de la APIA pentru a lua bani în avans, dar nu am primit pe motiv că nu ştiu ce preţ va fi pe vacă, practic, nu ştiu ce să scrie pe adeverinţe. În plus, nici nu au reuşit să finalizeze baza de date”.

Nici suma de 1 miliard de euro destinată dezvoltării infrastructurii pentru următorii 5 ani nu îi mai încântă pe fermieri. Motivul?: „Chiar dacă deputaţii au votat Legea irigaţiilor zilele trecute, cu cei 1 miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii principale, banii tot nu vor ajunge la noi. Să fiţi siguri că apa nu va ajunge la canale şi, ulterior, la noi! Tot în buzunarele lor o să intre şi banii ăştia”.

În apărare îi sare şi directorul Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Dâmboviţa, Aurelia Manea: „Toţi aceşti bani iau calea belşugului. Tot ei între ei îi împart. Nimic nu ajunge la noi. Nenorocirea este că nici amărâta aia de subvenţie nu o dau la timp. Fermierii nu-şi pot cumpăra seminţe, pesticide, nu-şi pot aranja terenurile. Pământul îţi dă doar dacă îi dai”.

Potrivit unui studiu realizat de Eurostat, în România, un litru de lapte costă, în medie, 1,06 euro, în timp ce în Polonia, consumatorii se bucură de cel mai scăzut preţ, doar 0,63 de euro/litru. Teoretic, fermierul nostru ar trebui să fie cel mai câştigat, doar că lucrurile nu stau deloc aşa. Preţul unui litru de lapte la poarta fermei în ţara noastră ajunge să fie până într-un leu, iar diferenţa o regăsim pe drumul spre marile magazine. Singurii care pot supravieţui în acest malaxor sunt marii fermieri, cei care au contracte semnate de livrare cu marii procesatori: „Sunt foarte mulţi fermieri care au sacrificat animalele pentru că nu au mai avut furaje, foarte multe cantităţi de lapte se aruncă pentru că nu există piaţă de desfacere din cauza preţului, astfel că pierderile sunt estimate la 40 de milioane de euro pe zona crescătorilor de bovine, a declarat, în exclusivitate pentru Agro TV, Stefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar.

Zeci de crescători de bovine au protestat săptămâna aceasta în faţa Ministerului Agriculturii. Printre principalele lor revendicări s-au numărat neacordarea subvenţiei reprezentând pierderea de preţ la achiziţia laptelui, lipsa de politici agricole în sectorul zootehniei, dar şi lipsa despăgubirilor ca urmare a secetei din această vară.

Alexandru Andronache