Carmen Avram cere prelungirea interdicției importului de cereale ucrainene: „România are probleme mari, fiind un caz unic”

1

Europarlamentarul Carmen Avram a atras atenția asupra tensiunii din sectorul vegetal din România, miercuri 10 mai, în Plenul Parlamentului European, miercuri 10 mai. Carmen Avram a cerut executivului european să prelungească perioada de aplicare a deciziei de interzicere a cerealelor ucrainene și după 5 iunie.

„Prețul cerealelor s-a prăbușit, UE a fost împânzită de proteste, iar Rusia continuă cu elan să exporte produse, inclusiv alimentare, în unele state membre UE. Solicit Comisiei, ca, odată cu reînnoirea acordului cu Ucraina să pregătească și extinderea interdicției de import în statele membre afectate, pentru că situația nu e rezolvată. România are probleme mari, fiind un caz unic: ea are legături și maritime, și fluviale, și rutiere cu Ucraina, iar portul din Constanța e copleșit de valul de mărfuri din zona de conflict”, a spus Carmen Avram.

Europarlamentarul Carmen Avram a subliniat și faptul că va fi nevoie de o monitorizare strictă a produselor din Ucraina (inclusiv făină, miere, zahăr, ulei) dar și de un mecanism de prevenire a posibilelor eludări ale excepțiilor.

Reamintim ca Rusia consideră că exporturile de produse în paralel cu acordul privind exporturile de cereale ucrainene, se confruntă cu dificultăți în principal din cauza efectelor colaterale ale sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei. Pe 18 martie, Moscova a fost de acord să prelungească pactul, dar numai pentru 60 de zile. Kremlinul a amenințat că nu îl va mai prelungi dacă nu se vor face progrese în facilitarea fluxului de îngrășăminte și produse alimentare rusești către piețele internaționale.

video
play-sharp-fill