Dorința multor oameni este de a achiziționa carnea de porc la un preț cât mai convenabil, dar riscul ca acest produs, cumpărat de oriunde, să ducă la îmbolnăvire, este major. Astfel, locurile neautorizate cum ar fi internetul sau tarabele din stradă sunt de evitat, atrag atenția reprezentanții ANPC.
„Trebuie să se asigure că locurile din care cumpără (n.r. carnea de porc) sunt autorizate, respectă condiţiile de comercializare şi mai ales trebuie să fie foarte atenţi la condiţiile de depozitare. Recomandăm şi subliniem obligativitatea consumatorilor de a respecta exigenţele transmise de către mai multe autorităţi. Pentru că odată deranjat comerţul stradal sau din locuri cel puţin din condiţii discutabile, cu siguranţă îşi asumă un risc foarte mare, dar îşi asumă şi pentru membrii familiei. La târgurile, aşa zise, de Crăciun, produsele din porc erau ţinute în tonete. I-am informat pe colegii mei din zonele respective, cu siguranţă valoarea temperaturilor de la foarte mici noaptea, la plus 12 grade, câteodată, în această perioadă, nu sunt condiţii conforme de depozitare”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC pentru Antena 3.
Târgurile de Crăciun. Ce este în spatele ușilor închise
Din păcate, în această perioadă festivă, există riscul de a ne îmbolnăvi și din cauza alimentelor preparate la târgurile de Crăciun. Este cazul recent al celui din Constanța unde inspectorii ANPC au verificat mai mute firme prezente aici.
Printre neregulile găsite se numără:
- carne de porc cu modificări organoleptice (aspect, miros);
- apa pentru igienizarea vaselor și a alimentelor era depozitată în butoaie de plastic;
- nu se menționază data de preparare;
- condimente expirate;
- se gătește în praf, fără a exista o protecție;
- etc
Pentru patru dintre firme, instituția de control a dispus măsura de oprire temporară a prestării de servicii, iar amenzile au fost în valoare de în valoare totală de 21.000 de lei, potrivit adevarul.ro.
„Ceea ce se dorea a fi un Târg de Crăciun are un aspect mai mult de bâlci, motiv pentru care am rugat colegii de la Comisariatul Județean să verifice ce este în spatele ușilor închise. Spațiile de alimentație publică nu au apă, cu toate că aceasta este obligatorie când servești produse alimentare. Condițiile de depozitare sunt neconforme. Jucăriile și jocurile lasă de dorit ca funcționalitate. jocurile alese nu sunt cele care să poată oferi siguranță celor mici”, spune Horia Constantinescu, șeful ANPC, citat de Wall Street.