Cartofii mov, o afacere de succes sau un moft?

1

Cartofii mov sunt din ce în ce mai cunoscuți și apreciați de către consumatori pentru beneficiile acestora, iar un fermier din comuna Colibași, județul Giurgiu, Alexandru Antonio Colceriu, își împărtășește experiența în cultivarea acestui soi, încurajând și alți fermieri să înceapă o astfel de afacere.

Înființând prima cultură de cartofi mov în 2012, fermierul are o suprafață de peste 7 ha ha de cartofi și spune că gustul acestora este incomparabil: “Am început să cultiv acest soi acum 8 ani și am fost impresionat de aspectul și gustul cartofilor mov. Prin urmare, m-am decis să trec la acțiune și să explorez potențialul acestui tip de cultură”, a declarat fermierul.

Potrivit fermierului, cartofii mov au câștigat popularitate datorită conținutului mai scăzut de amidon și prezenței antocianinelor, substanțe care le conferă culoarea specifică. “Cultivarea cartofilor mov poate deveni o afacere avantajoasă, mai ales pentru cei care nu dispun de suprafețe mari de teren. Prețul cartofilor mov poate ajunge și la 6 – 8 lei/kg, iar comercializarea seminței de cartof mov aduce și ea profituri semnificative”, a adăugat Alexandru.

În plus, fermierul a menționat că există o cerere crescută pentru cartofii mov și în afara țării, cu o parte semnificativă exportată în Germania. “Am observat și un interes din partea consumatorilor străini pentru această cultură, ceea ce ne bucură și ne motivează să continuăm cultivarea acestora. Totodată o parte din clienți mă găsesc pe rețelele sociale”, a concluzionat fermierul.