Casa Verde Fotovoltaice 2023 – Ce se întâmplă cu dosarul care a blocat programul

2

Derularea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost blocată, în septembrie, de către Curtea de Apel Oradea, după ce una dintre firmele care nu au fost acceptate în program a deschis un proces în justiție împotriva Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). De atunci, cei peste 80.000 de beneficiari ai programului așteaptă soluționarea problemei, pentru a-și putea instala panourile fotovoltaice în gospodării.

Se pare, însă, că cai care s-au înscris în program mai au de așteptat. Practic, prin decizia emisă în urmă cu câteva zile, Tribunalul din Bihor declină competența de a judeca acest caz, astfel că dosarul ajunge la instanța superioară, Curtea de Apel.

Astfel, prin această ”plimbare” a dosarului dintr-o parte în alta, programul Casa Verde Fotovoltaice se întârzie din ce în ce mai mult, iar șansele pentru o soluționare în anul 2023 par minime.

În urmă cu două săptămâni, ministrul mediului, Mircea Fechet, prezenta mai multe scenarii pe care le-a cerut conducerii AFM pentru deblocarea cât mai rapidă a programului. Totuși, până în acest moment, nu a venit niciun anunț din partea AFM sau a Ministerului Mediului în acest sens.