Pesta porcină africană este boala care a decimat efectivele de porci din țara noastră, aducându-ne în situația de a mai produce abia 15% din carnea de porc necesară pentru consumul populației. Cu toate acestea, se pare că există, în sfârșit, și vești bune.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține că trendul evoluției focarelor în acest moment este unul îmbucurător, în sensul că mai avem doar zece focare active de pestă porcină africană la nivelul țării.
”Avem o analiză din 2017, când a debutat în România primul focar de pestă porcină africană, cu o creștere extraordinar de mare și cu un efect devastator pe sectorul de creștere a porcului, ajungând la mii de focare, la punerea pe butuci a creșterii porcului în România. Astăzi, mai avem 10 focare active, ceea ce înseamnă că lucrurile au fost sub control. Aici trebuie să mulțumim și crescătorilor de porci din sectorul comercial, și celor din gospodăriile populației.
Noi am identificat două componente care au afectat răspândirea bolii: măsurile de biosecuritate și circulația necontrolată a porcinelor. Din păcate, oamenii au înțeles foarte greu. (…) Dacă la început exista o teorie a conspirației, împreună cu autoritățile locale am reușit să-i facem pe oameni să înțeleagă că o simplă dezinfecție la nivelul adăpostului, limitarea plimbărilor dintr-o curte în alta, limitarea târgurilor, au făcut să se limiteze difuzarea acestei boli și să scade presiunea și numărul de focare”, a precizat Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, în emisiunea ”Agricultura Modernă” la AGRO TV.
