Câte vaci trebuie să ai pentru a accesa fonduri europene în 2023

310

Fermierii care vor să acceseze fonduri europene în anul 2023 așteaptă încă lansarea măsurilor anunțate de Ministerul Agriculturii, printre care se numără instalarea tinerilor fermieri, investiții în sectorul zootehnic sau investițiile în fermele de mici dimensiuni. Primele linii de finanțare ar urma să se deschidă undeva în luna iunie, însă nimic nu este sigur până în momentul de față, având în vedere că nu au fost publicate nici ghidurile solicitantului.

Totuși, fermierii care se pregătesc să acceseze fonduri europene trebuie să se asigure că au toate lucrurile în ordine în fermele pe care le dețin, astfel încât să îndeplinească condițiile minime de eligibilitate.

Primim frecvent întrebări din partea crescătorilor de animale care vor să acceseze fonduri europene și care ne întreabă de câte animale au nevoie pentru a putea depune un proiect. Trebuie precizat faptul că pentru un răspuns concret la această întrebare, fermierul trebuie să știe exact linia de finanțare asupra căreia vrea să se îndrepte, condițiile fiind diferite în funcție de acest aspect.

Spre exemplu, pentru ”instalarea tinerilor fermieri”, dimensiunea minimă a exploatației trebuie să fie de 12.000 SO, în timp ce pentru un proiect pentru ”fermele mici” este nevoie de doar 4.000 SO.

SO, sau Standard Output (producție standard), reprezintă coeficienții pe baza cărora se calculează dimensiunea economică a exploatației. Astfel, fiecare element din fermă are o anumită valoare transpusă în SO, iar dimensiunea exploatației se calculează adunând valorile tuturor acestor elemente.

În cazul bovinelor, spre exemplu, valorile SO sunt următoarele, conform listei de pe site-ul AFIR:

  • vacă de lapte = 1232.70 SO
  • bovină sub un an = 265.23 SO
  • bovină între unu și mai puțin de doi ani – mascul = 354.73 SO
  • bovină între unu și mai puțin de doi ani – femelă = 335.31 SO
  • bovină de cel puțin doi ani – mascul = 820.14 SO
  • bovină de cel puțin doi ani și peste – juninci pentru îngrășat, juninci pentru reproducție = 810.32 SO
  • vaci, altele decât cele pentru lapte = 505.80 SO
  • bivoliță = 920.02 SO

Pe site-ul AFIR puteți găsi lista completă a coeficienților de calcul și pentru celelalte specii de animale eligibile, precum și cea a coeficienților aferenți sectorului vegetal. Tot acolo vă puteți calcula automat dimensiunea exploatației, astfel încât să vedeți dacă vă încadrați pentru un proiect pe linia de finanțare dorită.