În fiecare an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) reține 3% din subvențiile destinate fermierilor, bani care se duc într-un așa-numit fond de risc, implementat prin intermediul Planului Strategic PAC 2023-2027. Totuși, în ciuda faptului că acești bani se rețin din 2023, mulți fermieri nu știu încă ce se întâmplă cu aceste sume, câți bani s-au strâs și dacă ei au fost utilizați în vreun scop până acum.
La aceste întrebări a răspuns secretarul de stat Adrian Pintea, invitatul realizatorului Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Potrivit reprezentantului MADR, niciun leu nu a fost cheltuit până acum din aceste sume reținute, iar bugetul total strâns până acum este în jur de 55-60 de milioane de euro.
”Acești bani care sunt reținuți, sunt undeva la vreo 55-60 de milioane de euro, nu este o sumă mare la nivel național. În urma discuțiilor și consultărilor pe care domnul ministru le-a avut cu asociațiile din sectorul vegetal sau zootehnic, este o sumă de bani pe care statul poate să o acorde în condiții de criză, dar aici încă sunt discuții. Banii nu se pierd, sunt în acel cont, iar în momentul când va fi o nevoie maximă sau o urgență, se va veni cu acea sumă de bani, cu o suplimentare de la stat, astfel încât să se poată face o formă de sprijin rezonabilă.
În momentul de față banii sunt în contul agenției și se aducă acei 3% în fiecare an de depunere a cererii. (…) Banii care s-au dat acum pentru secetă au fost strict bani de la stat, nu s-au atins de acești bani, pentru că trebuie făcută o procedură, nu stabilește doar ministrul agriculturii singur. Deocamdată nu s-a luat niciun eurocent din acei bani”, a precizat Adrian Pintea, pentru AGRO TV.