După sărbătorile de iarnă, cei care sunt pasionați de grădinărit și adoră să mănânce legume proaspete din propria grădină știu că luna ianuarie este una importantă.
Chiar dacă în țara noastră temperaturile sunt minime în luna ianuarie, acest lucru nu îi impiedică pe gospodari să-și planteze diverse legume ca să se bucure de acestea în primăvară.
Specialiștii spun că ridichile, morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul. Aceste legume rădăcinoase pot fi începute în solarii sau în interior și ulterior transplantate în grădină pentru a fi recoltate în primăvară sau vară.
Morcovii se dezvoltă optim atunci când sunt plantați în rânduri separate, permitând rădăcinilor lor să prospere. Țelina poate fi dispusă în rânduri mai apropiate decât morcovii, dar este esențial să ofere spațiu adecvat pentru rădăcinile sale.
Păstârnacul, similar cu ceapa sau usturoiul, poate fi plantat la o distanță corespunzătoare, în timp ce pătrunjelul se bucură de rânduri mai dense în comparație cu alte legume menționate. În plus, ceapa, usturoiul și prazul prosperă în solarii, necesitând mai mult timp pentru a atinge maturitatea.
Salata verde poate fi direct semănată în solarii, oferind o sursă proaspătă în primele zile ale primăverii. În aceeași perioadă, în sere și solarii, puteți adăuga leurda, spanacul și alte verdețuri. Pentru legumele care necesită mai mult timp de dezvoltare, cum ar fi ardeiul gras, vinetele și tomatele, se recomandă să le plantați inițial în răsaduri în interior. Acestea necesită condiții calde și lumina adecvată pentru a germina și a se dezvolta în mod corespunzător.
Conopida, varza, varza de Bruxelles, broccoli și varza kale pot fi, de asemenea, semănate în interior pentru a fi ulterior transplantate în grădină, asigurându-vă astfel o diversitate bogată de legume pe parcursul sezonului