Ce nu știați despre vinuri

2
Ce nu știați despre vinuri

Fie că le-am făcut în propria gospodărie, fie că le-am cumpărat ca atare, trebuie să știm câteva lucruri despre vinuri, dacă dorim să le păstrăm calitățile pentru o perioadă mai mare de timp.

Anul 2020, deși a fost unul secetos și producția obținută a fost mai mică, în tot răul este și un bine, cum spune românul, vinul a fost mai puțin dar mai bun. Însă și el are secretele lui, spun viticultorii pasionați.

”Mulți oameni care au cumpărat strugurii și și-au făcut propriul vin au avut ceva probleme cu fermentarea din cauza că a fost concentrația de zaharină ridicată. Însă dacă este depozitat în recipiente curate, în încăperi bine aerisite și bine igienizate, care pot păstra o temperatură constantă, licoarea lui Bahus își va păstra calitățile excelente mai mult timp.

Pe langa aceasta nu trebuie să uităm că și vinul are nevoie de mici tratamente din care să nu lipsească cel care folosește dioxidul de sulf, pentru că ajută la limpezire. Este greșită ideea conform căreia acesta ar da un oarecare miros vinurilor, motiv pentru care multă lume îl evită. Situația este pasageră și poate fi foarte ușor rezolvată prin procesul de răvășire în urma căruia dioxidul de sulf se va evapora iar vinul se va conserva mai bine, nu va oxida și va căpăta o culoare naturală și frumoasă”, spune Miron Ionuț Nicolae, viticultor din Țifești, județul Vrancea.

Chiar dacă este relativ tânăr fermierul vorbește din experiența câtorva generații, ținând cont că el cultiva vița de vie pe o suprafață ce se întinde pe câteva hectare bune și a adunat aceste mici secrete din practica de zi cu zi a bunicilor și străbunicilor săi.

Autor: Elena Picu