În numeroase gospodării, creșterea porcilor a devenit o activitate obișnuită care le asigură hrana. De aceea, cei care își doresc carne de porc sănătoasă trebuie să îngrijească de suine cu mare grijă și atenție.
Hrănirea porcilor variază în funcție de anotimp. În perioada caldă a verii, este crucial să îi scoatem pe pășune sau în padocuri spațioase, unde se pot hrăni cu iarbă proaspătă, precum trifoiul sau lucerna. Iar în timpul iernii, hrana unui porc ar trebui să includă aproximativ 10 până la 15 kg de sfeclă furajeră tocată, lucernă, trifoi sau fân, alături de nutrețuri concentrate.
Ca hrană suplimentară porcii pot primi morcovi rași, în stare crudă. Indiferent de sezon, este esențial să le asigurăm porcilor acces constant la apă curată și proaspătă, la o temperatură optimă între 8 și 12 grade Celsius.
Hrana pentru porci poate fi procurată și din comerț. Totuși, cei care au cereale proprii, acestea pot fi măcinate cu ajutorul unei mori de măcinat, facilitând transformarea rapidă a oricărui tip de boabe în uruială, care poate fi inclusă în dieta porcilor pentru a le asigura un aport alimentar echilibrat.
Totodată, pentru a asigura o îngrășare zilnică adecvată, porcii trebuie hrăniți în mod corespunzător, urmărind un amestec de calitate care să conțină între 5 și 12 ingrediente esențiale. Acestea includ iarbă uscată, făină de cereale, drojdie, făină de pește, făină de soia, tărâțe, complexe de vitamine, sare și suplimente de vitamine. Făina de cereale poate fi obținută dintr-un amestec de culturi sau dintr-un singur tip de cereală, cum ar fi orzul, porumbul, grâul sau ovăzul.
O rețetă potrivită pentru hrănirea porcilor adulți poate consta în următoarele ingrediente:
- 40 g de cretă
- 20 g de sare
- 800 g de orz
- 160 g de tort de floarea soarelui
- 600 g de ovăz
- 240 g de făină de carne și oase
- 320 g de făină de lucernă
Sursa: viata-la-tara.ro