Ce oameni din agricultura scapa de puscarie prin “ordonanta gratierii”

447

Romania continua sa fie divizata in doua. Din pacate, cei de sus si-au dat palma peste tara.

Nu exista stanga sau dreapta, nu exista partide politice. Rezultatele alegerilor nu schimba niciodata sistemul, ci doar numele hotilor. Toata Romania este pe jar de cand Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr 13 prin care fapte ce erau pana acum pedepsite cu inchisoare devin nesanctionabile. De noile prevederi benficiaza politicieni de prin toate partidele, unii dintre ei avand legaturi cat se poate de zdravene cu agricultura.

Cel mai sonor nume din acest domeniu care va beneficia de prevederile Ordonantei de Urgenta adoptata de Guvern la 31 ianuarie este cel al lui Stelian Fuia, fost ministru al agriculturii in cursul anului 2012. A fost acuzat de DNA de comiterea infractiunii de abuz in serviciu. Ca director al Statiunii Fundulea, pe care a condus intre 2005 si 2007, a omis indeplinirea unui act de serviciu.

Practic, fostul lider local la PDL nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor prin care se dovedea ca statul roman era proprietarul unor bunuri ce urmau sa fie valorificate printr-un proces care implica o executare silita. Acest lucru a dus la scoaterea ilegale, dar prin licitatie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului. Pentru aceste fapte a fost condamnat in vara lui 2016 la trei ani de inchisoare, in prezent fiind incarcerat la Penitenciarul Poarta Alba, din judetul Constanta.

Fundulea, candva un reper in ceea ce priveste cercetarea agricola de la noi din tara, pare ca aduce multe belele politicienilor. Stelian Fuia a ajuns deja la inchisoare, in vreme ce Jenel Serban, fost prefect al judetului Calarasi, este acuzat de abuz in serviciu asimilat unor fapte de coruptie alaturi de mai multi primari de comune.

Dosarul este instrumentat de catre DNA, care acuza mai multe persoane ca in iulie 2007, au semnat un proces verbal al sedintei Comisiei Judetene de Fond Funciar Calarasi prin care aproape 2.000 de hectare de teren agricol au fost mutate din administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea in domeniul privat al orasului Fundulea. In prezent, Jenel Serban este director al Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale.