Ce propunere li s-a facut primarilor de comune din Romania

503

Președintele Asociației Comunelor din România propune un pact pentru autonomie locală.

Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, a vorbit, luni, în cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a ACoR, despre o unire a eforturilor din partea structurilor asociative care reprezintă autoritățile locale, dar și despre crearea unui pact pentru autonomie locală.

“Dorim să ne unim eforturile și cu celelalte structuri asociative. Nu împotriva guvernanților — pentru ca împreună cu guvernanții să găsim soluții la problemele cu care se confruntă colectivitățile locale și autoritățile administrației publice locale. Nu cumva aceasta este calea de urmat într-o societate demnă pentru sfârșitul celui de-al doilea deceniu al secolului al XXI-lea? Am încercat să ne manifestăm deschiderea, semnând acordul de parteneriat și o parte, și cealaltă. Numai că rupturile guvernamentale ne fac de fiecare dată să fim la un nou început. Spuneam anul trecut, pe 4 iulie 2016, la Forumul Administrației Publice, că am participat la prea multe sfârșituri neîncepute sau doar începute, dar niciodată la începuturi care să aibă continuare. (…) Nutrim convingerea că actuala guvernare își va manifesta plenar voința în continuarea unui început din 2013, prin semnarea aici, în fața dumneavoastră, a unui acord de parteneriat, care să consfințească priorități și soluții cu termene de rezolvare și rapoarte de progres”, a spus Drăghici.

Președintele ACoR a vorbit și despre încheierea unui pact pentru autonomie locală, prin care să fie identificate problemele administrației locale, dar și măsurile de luat.

“Pentru că aici sunt și reprezentanți ai celorlalte structuri asociative, vă propun un pact pentru autonomie locală, prin care să identificăm problemele și măsurile comune, pe termen scurt”, a spus el.

În cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a ACoR, cu caracter jubiliar, edilii care au avut până în prezent șapte mandate în fruntea comunităților locale au primit trofeele pentru “primarii de șapte stele”. Acestea au fost înmânate de vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale.

Conform statutului ACoR, numărul de stele se acordă în funcție de numărul de mandate obținut de fiecare primar.