Ce pun pe mese de Paste romanii din strainatate

621

Cozonacul uriaș moldovenesc, preferatul românilor din Spania, Italia, Anglia și Franța.

Cozonacul uriaș făcut după rețeta bunicilor din Moldova, la Bârlad, este preferat de Paști de românii din Spania, Italia, Anglia și Franța, dar nu numai. ”Delicatesa” cântărește 15 kilograme, adică cât 30 de cozonaci obișnuiți, și poate fi mâncat de 150 de persoane.

Unul dintre cei mai mari cozonaci produși în România a fost premiat la expoziția internațională GastroPan din 2015 și a fost ”opera” Adei Cazacu, cea care a reușit performanța să obțină trei ani consecutiv trofeul “Tortul Anului” în România.

Cozonacul uriaș a ajuns un brand și este decorat în mod inedit cu frunze de stejar, realizate din aluat.

“Cozonacul ‘UNIQUE VIPP’ este brandul nostru lansat pentru cozonacii speciali ca mărime și conținut. Acești cozonaci sunt decorați handmade cu frunze de stejar, din aluat. Ei au greutăți diferite, de la 3 kg/bucată, până la 15 kg/bucata. Cel mai mare, cozonacul ‘UNIQUE VIPP’ de 15 kg, este de 10 ori mai mare față de cozonacii fabricați în mod curent, iar față de alți cozonaci din comerț cam de 30 ori”, a declarat pentru AGERPRES, Ada Cazacu.

Ineditul cozonac se deosebește de cei ardelenești, la metru, prin rețetă și dimensiune. Cozonacul uriaș moldovenesc a fost la un pas de a intra în Cartea Recordurilor, dar până acum nu s-a putut construi un cuptor pe vatră special, a explicat ea.

“Se mai fac în Ardeal un fel de cozonaci ca o ruladă, lungi, fără a fi crescuți pe verticală. La un moment dat, în urma câștigării concursului GastroPan cu acest sortiment de cozonac, am primit propunerea de a face la București cel mai mare cozonac din lume, pentru a intra în Cartea Recordurilor. Dar, trebuiau construite niște cuptoare pe vatră speciale și nu s-a găsit formula concretă pentru această investiție. Cantitativ, ingredientele sunt pantagruelice — făină, lapte, unt, smântână, iaurt, ouă, esențe, răzătură. Se pot coace numai într-un cuptor profesional, cu dospitor, cu reglarea temperaturii, umidității, etc. Sub nicio formă într-un cuptor de aragaz. Nici măcar nu ar încăpea. O felie din cozonacul de 15 kg cântărește în jur de 1,5-2 kg. Din cozonac pot mânca 150 persoane în condițiile în care o porție este de 100 grame”, a mai spus Ada Cazacu.

Ea susține că secretul cozonacului uriaș este de fapt cozonacul tradițional moldovenesc, ”adaptat”.

“Rețeta folosită este o adaptare a rețetei cozonacului bunicilor moldovence, redimensionată. Cozonacul este destul de greu de făcut, dat fiind grija cu care trebuie executate toate etapele — de la cernutul făinii, malaxat, umplutură, dospit. Cel mai complicat este montatul aluatului, apoi al fitilelor cu umplutură din care se asamblează acest cozonac. Trebuie ca cel puțin două persoane să lucreze la el, mai ales că este și volum de aluat, dar și greutatea efectivă. Și mai este și partea artistică — frunzele din aluat — care trebuie lucrate manual, fără șablon și așezate deasupra cozonacului”, a detaliat Ada Cazacu.

Cozonacul de 15 kilograme se poate face de doi oameni, într-o zi normală de muncă, de opt ore. Este nevoie de cuptor și tăvi speciale.

“Durata executării este de 8 ore. Timpul de pregătire a ingredientelor și malaxatul durează o oră, dospitul cam 2 ore și coacerea în jur de 5 ore. În momentul în care am hotărât să participăm la concursul GastroPan ediția 2015, Secțiunea Patiserie, ne-am gândit să facem un cozonac uriaș, atât cât poate încăpea în cuptoarele pe care le avem în dotare. Am comandat tăvi speciale și am făcut nenumărate probe învățând din aproape în aproape cum să îmbunătățim dospirea și mai ales cum să-l coacem timp de 5 ore fără să facă coajă groasă și arsă. Pur și simplu ne-am amintit cum făceau bunicile când coceau cozonacii uriași în găleți de aramă. Înveleau cu ziare cozonacul care deja avea formă și stropeau permanent ziarul, până la coacerea finală”, a mai arătat Ada Cazacu.

Orice bucătar spune că mâncarea la cazan e cea mai bună. Așa e și cu cozonacul uriaș. Cu cât e mai mare, cu atât mai bun.

“Deși este greu de făcut, de fiecare dată când am primit comenzi l-am făcut cu toată dăruirea și responsabilitatea, întotdeauna fiind apreciat pentru designul deosebit și pentru gustul unic. Știți, este precum mâncarea la cazan, care, fiind făcută în cantități mari, parcă este mai bună decât cea făcută într-o cantitate mică. Savoarea ingredientelor folosite — lapte, ouă, zahăr brun, iaurt, smântână, nucă, răzătură de portocale și lămâie, păstaie de vanilie, rom — se dezvoltă și se contopesc în atâtea ore cât durează dospitul și coptul”, mai spune Ada Cazacu.

Oameni obișnuiți, personalități, corporatiști, români aflați la muncă în străinătate, specialiști în cofetărie și patiserie, indiferent de sărbătoare sau anotimp, fiecare își dorește măcar o felie din cozonacul uriaș moldovenesc.

“Am făcut peste 100 de cozonaci uriași. Comenzi speciale pentru diferite personalități din țară și străinătate, ambasade, corporații (cu ocazia sărbătorilor Pascale, Crăciun), dar și pentru prieteni dragi sufletului cum ar fi Florin Piersic, la aniversarea celor 80 de ani, academicianul Leon Dănăilă, maestrului Cornel Nistorescu. La Bârlad am primit și onorat comanda unui profesor de limba engleză, cunoscut pentru talentul său în gastronomie, care pur și simplu a vrut să se fotografieze cu acest cozonac uriaș și să distribuie imaginile tuturor cunoscuților. Avem astfel de comenzi speciale, preponderent înainte de Sărbătorile Pascale și Crăciun mai ales pentru străinătate — Italia, Anglia, Franța, Spania din partea rudelor celor care locuiesc în aceste țări și doresc să mănânce cu familia reunită acest cozonac uriaș, decorat special”, explică Ada Cazacu.

Cozonacul uriaș se “îmbracă” în straie diferite, în funcție de sărbătoare și sezon: cu cireșe roșii confiate, ciocolată de origine sau trufe de ciocolată.

“În funcție de sezon, decorarea frunzelor de pe cozonac se face cu zahăr verde, cireșe roșii confiate, zahăr alb special, ciocolată de origine și trufe de ciocolată, fondant alb, etc. De aici și sortimentul de Cozonac ”UNIQUE VIPP” — de primăvară, de vară, de toamnă, de iarnă”, arată Ada Cazacu.

Cozonacul uriaș se vinde bine nu doar înainte de Paști și Crăciun, ci și vara.

“Cererea nu este aceeași în toată perioada anului. Cu toate acestea, niciodată nu se întâmplă să nu avem cereri la aceste sortimente, indiferent de perioada din an. Contrar pronosticurilor, se vând foarte bine și în lunile iulie și august. Atunci clienții sunt preponderent din străinătate”, povestește ea.

Fostă profesoară de fizică, om de radio, Ada Cazacu din Bârlad este un patiser cofetar premiat în ultimii trei ani la GastroPan și spune că “zilnic ar face produse noi, cu gusturi noi, forme deosebite, cu design unic”.

“Îmi place foarte mult ceea ce fac. Nu mă interesează doar latura materială a acestei afaceri în domeniul patiseriei-cofetăriei-gelateriei, ci, în primul rând faptul că mă reprezintă și fac performanță. La Bârlad nu ‘m-a împins’ nimeni de la spate ci, pur și simplu, după ani în care am făcut fizică, seismologie, design vestimentar, radio și publicitate am ‘virat’ către acest domeniu total diferit care îmi oferă multe satisfacții, pentru că dincolo de ceea ce trebuie să știe un meseriaș în acest domeniu, am ‘defectul profesional’ de a fi creativă, de a nu aplica șabloane, de a vedea dincolo de materialitatea unei rețete pe care o adaptez, o transform, o înnobilez sau o creez”, mărturisește Ada Cazacu.

Întrebată ce o deosebește de ceilalți cofetari și patiseri, Ada Cazacu spune: “Faptul că visez noaptea rețete de torturi, cozonaci, prăjituri, iar a doua zi îmi transform visele în realitate, pentru că am determinarea și puterea de a o face!”