Ce solutii le-au fost prezentate fermierilor olteni pentru a accesa mai usor fonduri europene

632

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt și Asociația Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia a organizat ieri, 11.04.2017, o întâlnire cu reprezentanții CRFIR și OJFIR din Regiunea Sud-Vest Oltenia, în vederea clarificării anumitor aspecte din Ghidurile solicitantului aferente sM 6.1 și sM 6.3.

La aceasta intalnire au fost prezenti: cei doi Directori Generali Adjuncti din partea CRFIR 4 Sud-Vest Oltenia, domnii Dorel Staicut si domnul Daniel Barbulescu, doamna Letitia Brînaru si domnul Marin Seiculescu – experti ai OJFIR Olt, directorul al Directiei Agricole Olt, domnul Emil Marinescu, consultanti din cadrul Directiei Agricole Olt, reprezentanti ai grupurilor de actiune locala, primari si consultanti independenti, precum si reprezentanti mass- media.

In cadrul intalnirii au fost dezbatute mai multe aspecte vis-a- vis de problemele pe care le-am întâlnit pe parcursul celor doi ani de derulare si implemetare a PNDR 2014-2020.

Consultantii prezenti la intalnire au avut pregatite o serie de intrebari si propuneri pentru simplificarea accesarii si implementarii cat mai corecte si eficiente a procedurilor si metodologiilor de verificare a masurilor din PNDR 2014-2020.

Printre cele mai dezbatute aspecte s-au numarat : cele referitoare la modalitatea de raportare a aleilor tehnologice , modalitati prin care putem creste absorbtia fondurilor alocate sM 6.3 , in speta :
Cum raportam suprafaţa totală a spaţiilor protejate, dacă se ia în calcul doar suprafaţa construită a solarului, sau se adaugă şi terenul din imediata apropiere, care nu poate fi folosit pentru producţie, aceasta deservind exploatatia conform tehnologiei de cultura.

Aleile tehnologice fac parte, sau nu, din solar ? Cum menţionează drumurile de acces, pentru că, au semnalat consultanţii, datele din registrul agricol şi declaraţiile realizate de fermier la APIA nu coincid din acest punct de vedere.

Consultantii au solicitat eliminarea obligativităţii de a prezenta la evaluarea proiectelor pe măsurile 6.1 şi 6.3 documentele de proprietate asupra terenurilor si documente in baza carora s-au intocmit contractele de arendă cu cedentii, cu atat mai mult cu cat marilor fermieri pentru accesarea sM 4.1, unde valuarea unui proiect poate ajunge pana la 2 milioane euro, nu li se cer nici contracte de arendă, nici actele de proprietate ale cedentului tabel centralizator, sau copie din registrul agricol. Practic, in ghiduri să se solicite ca şi document pentru suprafaţa lucrată doar cererea de la APIA. Expertii prezenti la intalnire au declarat ca sustin acest demers.

Un alt aspect a fost incadrarea intr-un loc de munca a beneficiarului sM 6.1 si sM 6.3 si in afara zonei limitrofe a UAT-urilor iar in acest sens, am fost informati de catre expertii prezenti la intalnire ca in noile ghiduri vor fi introduse aspect care vor viza stabilirea unui maxim de km in care sa se incadreze locul de munca a solicitantului.

Tot pentru sM 6.3 am solicitat eliminarea pragului de minim 24 de luni de cand fermierul este inregistrat in registrul fermierilor APIA( conditie obligatorie pentru accesare) sau sa se poata faca dovada pentru aceasta perioada si cu un extras din registrul agricol tinand cont de faptul ca exploatatiile din mediul rural au avut si au suprafete neeligibile SAPS ( sub 0,30 ha) iar mai ales pentru cei care practica legumicultura suprafetele cultivate cu legume in spatii protejate sau in camp nu depasesc aceste suprafete (0,30 ha ).

In cadrul discutiei au fost dezbatute si noutatile aparute in varianta consultativa a ghidurilor solicitantului aferente sM 6.1 si sM 6.3:

1. “Solicitantul nu va reduce dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a proiectului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor,  marja de fluctuație de  maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nici o situație, sub pragul minim de 4.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate” , si aici facem precizarea ca limita de pana la 15 % din valoarea SO prin care solicitantul poate reduce dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare se aplica strict incepand cu aceasta sesiune de depunere a proiectelor( nu se aplica retroactiv)

2. Referitor la precizarea din forma consultativa a ghidului aferent sM 6.1, pag 4 “ Conform Regulamentului (UE) nr. 1305/2013, art. 19, alin. (1), „Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri constă în: (a) ajutor la înființarea întreprinderii pentru: (i) tinerii fermieri;” Tânărul fermier reprezintă, conform art. 2, alin. (1n) „o persoană cu vârsta de până la 40 de ani (inclusiv cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații”, toti cei prezenti au salutat initiativa si astepam ca acest aspect sa fie consemnat si in forma finala a ghidului.

Un alt element de noutate care ne-a fost prezentat este si faptl ca fondurile alocate in anul 2017 pe toate masurile si submasurile din PNDR sunt mult mai generoase ca in anii trecuti dar, penru foarte multe masuri si submasuri s-a alocat intraga suma ramasa disponibila pentru exercitiul financiar 2014-2020. Informam pe aceasta cale fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene pe masurile din PNDR sa-si perfecteze documentatia in vederea accesarii cat mai facile a ultimelor fonduri ramase disponibile.

Intalnirea s-a dovedit a fi una extrem de benefica si constructiva iar profesionalismul celor de la CRFIR si OJFIR ne-a ajutat sa percepem si sa intelegem mult mai bine mecanismele si procedurile aferente masurilor si sub-masurilor din PNDR si pe aceasta cale le multumim ca au raspuns favorabil si au fost prezenti la grupul de lucru, organizat de Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt in parteneriat cu Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Ves Oltenia.

Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt este o entitate reprezentativa la nivelul judetului Olt cu peste 600 de membrii, cei mai multi fiind si beneficiari ai masurilor si submasurilor din PNDR.