Ce spun cumpărătorii de floarea soarelui: „Nivelul cel mai ridicat!”. Stocurile de soia cresc (exclusiv)

2

Portul Constanța continuă să dea ora exactă la floarea soarelui, iar la soia, chiar dacă România nu este un jucător important, în ciuda consumului important din zootehnie, veștile sunt că stocurile s-au majorat în ultima vreme.

Conform unui document transmis în exclusivitate Agro TV de către CTF, recolta nouă de floarea soarelui autohtonă prezintă în continuare un interes deosebit transpus atât în ceea ce privește prețul, cât și zona de proveniență a unor cumpărători.

„Cotațiile semințelor de floarea soarelui – recolta nouă – se mențin în zona 545-560 dolari/tonă, în funcție de interesul fiecărui cumpărător. Nivelul cel mai ridicat este afișat de Portul Constanța, însă și acolo există cumpărători care oferă nivelul de 545 dolari/tonă. Procesatorii indică niveluri mai joase la unitățile de procesare, în general cu 10-15 dolari/tonă.

„Prognoza de recoltă, perspectiva de presiune, precum și logistica scad prețul față de indicațiile portului Constanța. Exportatorii indică în locațiile interioare prețuri discountate cu nivelul de cost logistic și costuri de trecere (passing through) prin silozurile de interior față de portul Constanța.

„Vecinii din sudul Dunării manifestă același interes neobosit pentru recolta de floarea soarelui românească, cotațiile lor fiind net superioare față de cotațiile portului Constanța. Ca o comparație, ei oferă indicativ un nivel apropiat de cel al portului Constanța în paritatea FCA Fermă”, se scrie în raportul CTF.

Experții agribusiness ai organizației citate mai spun că, în continuare, cumpărătorii afișează o lipsă totală de interes pentru floarea soarelui cu conținut ridicat de Acid Oleic HIO, manifestată prin lipsa cotațiilor pentru această cultură specială.

„Într-adevăr, nu este anul HIO, însă anticipăm anul 2022 ca un an de revenire a cererii la nivel european și, astfel, interesul va fi resuscitat prin bonusul față de floarea-soarelui convențională sau linoleică”, au completat aceștia.

Soia, „în echilibru”. Volatilitate foarte mică (CBOT)

Pe de altă parte, experții agribusiness ai CTF transmit că ultimul raport USDA a indicat același nivel de echilibru în ceea ce privește cultura de soia, cu modificări infime, de 10.000 tone.

„Cu alte cuvinte, producția mondială a scăzut infim, situându-se la nivelul de 385,82 milioane tone. Evident, este și nivelul consumului statutat identic între mai și iunie 2021, cifre care indică stabilitatea produsului în materie de cerere și ofertă. Stocurile, în schimb, au crescut la nivel mondial cu 1,45 milioane tone, fapt care a generat un sentiment de bearish în indicațiile CBOT”, au conchis aceștia.

Indicația NOV21 a pierdut 20 cenți/bușel la închiderea din 11 iunie 2021, echivalent a 7,34 dolari/tona de soia. Astfel, nivelul CBOT pentru indicația NOV21 este setat la 1438 cenți/bușel, adică 528,37 dolari/tonă.

Prețurile și exporturile de cereale din România vor înregistra un an cu o creștere fulminantă, se precizat în raportul USDA citat de specialiștii CTF. În anul comercial 2021-2022, care va începe în luna iulie, se vor exporta aproximativ 780.000 de tone de floarea soarelui, rapiță și soia mai mult față de anul anterior.

Prețurile sunt cu până la 60% mai mari. Cererea robustă de semințe oleaginoase pe alte piețe din blocul comunitar european (UE27) va trage aproximativ 90% din stocurile exportabile ale României.