Ce spune MADR despre „eșecul” programului INVESTALIM

3

Programul INVESTALIM a stârnit mare vâlvă în ultimele zile, după ce în spațiul public a apărut informația că ar fi fost oprit, urmare a faptului că, într-o lună de la lansare, a fost depus un singur proiect, și acela retras ulterior.

Într-un comunicat remis luni redacției AgroTV, pe care vi-l redăm integral mai jos, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) susține că totul este o dezinformare:

„Urmare a unor informații eronate apărute în spațiul public cu privire la programul INVESTALIM, pentru corecta informare a opiniei publice și a tuturor celor interesați, facem următoarele precizări:

Pentru a se asigura derularea corectă a sesiunii de depunere a proiectelor, astfel încât să se poată răspunde solicitărilor procesatorilor români privind pregătirea documentelor care sunt complexe și atipice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat în mod transparent prelungirea până la data de 27 decembrie 2023 a sesiunii de depunere a solicitărilor pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM.

Depunerea cererilor de acord pentru proiectele de investiții finanțate prin INVESTALIM are altă dinamică comparativ cu cea specifică intervențiilor din PS PAC 2027, de aceea ritmul depunerilor pentru INVESTALIM nu este un indicator al performanței acestui Program.

Programul INVESTALIM nu a fost oprit înainte de termen, cererile se depun în continuare, până la data limită anunțată, respectiv până pe 27 decembrie 2023, la ora 16.30. Depunerea și înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare se realizează în termen de 30 de zile calendaristice.

De asemenea, proiectul depus în cadrul sesiunii 2023 a INVESTALIM nu a fost retras și este înregistrat în sistemul electronic de depunere a cererilor de acord disponibil pe www.afir.ro.

Singura modificare în acest sens a fost corectarea de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a modului de afișare a aplicației de contorizare a proiectelor de investiții depuse pentru finanțare prin Planul Strategic pentru PAC 2023 – 2027, acolo unde erau afișate inițial și cererile de acord depuse pentru sesiunea 2023 a INVESTALIM.

Subliniem că nu a mai fost vizibil proiectul depus pentru INVESTALIM pentru că în aplicația de contorizare a PS PAC 2027 nu sunt afișate și proiectele aferente schemelor finanțate prin alte Programe, respectiv prin Schema INVESTALIM și Schema pentru ENERGIE REGENERABILĂ. Pentru aceste scheme se aplică anunț concurențial, astfel încât depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurențială și vor fi depuse și evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obținut după încheierea sesiunii de depunere.

Trebuie avut în vedere și faptul că depunerea și înregistrarea cererilor de acord nu se oprește la atingerea sau depășirea alocării financiare pentru respectiva sesiune și astfel nu se poate închide sesiunea înainte de data limită.

Ținând cont de acest aspect, trebuie avut în vedere și faptul că depunerea și înregistrarea cererilor de acord prin INVESTALIM nu au aceleași reguli ca depunerea cererilor de finanțare prin Planul Strategic PAC 2023 – 2027 (PS PAC 2027) – mai exact, nu există praguri de calitate, nu există plafon maxim de acceptare a proiectelor, nu se aplică mecanismul de 5 zile de exceptare de la închiderea sesiunii.

Reamintim faptul că Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM se implementează în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat INVESTALIM, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Sesiunea pentru depunerea cererilor de acord din 2023, cu o alocare totală de aproximativ 147,5 milioane de euro, s-a deschis în data de 27 octombrie 2023, ora 08:30”, se arată în comunicatul MADR.