Ce mai spune Oros despre Cîțu la plecarea din Guvern

2

După ce și-a anunțat demisia pe Facebook, ministrul Agriculturii Adrian Oros a făcut marți, la sediul ministerului, o serie de declarații care nu l-au ocolit pe premierul Cîțu.

Întrebat de jurnalişti dacă și-a dat demisia îndemnat de Ludovic Orban, Oros a negat.
„Eu am avut mai multe discuţii cu domnul Orban, dar nu ne-am coordonat, ca să zic aşa, privind demisia mea. Asta am decis-o ieri, pe parcursul întregii zile, când am văzut că nu există vreo şansă ca să se schimbe ceva la nivel guvernamental şi atunci cred că cel mai corect este să părăseşti echipa în care nu te mai regăseşti”, a spus Adrian Oros.

Acesta a reiterat motivele demisiei, expuse și în postarea de pe Facebook, susținând că pentru premierul Florin Cîţu, agricultura nu a fost un domeniu prioritar.

„N-am avut nici pe departe bugetul de anul trecut, doar 60%, sigur că asta a afectat şi afectează programele aflate în derulare. Nici măcar în PNRR nu s-a decis ca un proiect major pentru agricultură să fie cuprins, deşi erau două proiecte mari pe care noi le-am prins anul trecut”, a precizat Oros.

Ministrul a ținut să amintească faptul că, în noiembrie anul trecut, în primul draft al PNRR pe care fostul ministrul al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, l-a trimis la Comisia Europeană, Ministerul Agriculturii avea două proiecte foarte mari: unul pentru o infrastructură de gestionare a apei şi unul pentru o reţea românească de depozitare, procesare şi distribuţie, însă în opinia șefului MADR, pentru premierul Cîțu interesele agriculturii românești nu au constituit o prioritate.

„Erau nişte oportunităţi, în concepţia mea şi a guvernului de atunci, prin care puteam folosi aceste sume importante pentru a dezvolta agricultura românească. Eu cred că în viitorul apropiat, cel puţin, în ceea ce îl priveşte pe premierul Cîţu, agricultura nu va deveni o prioritate. Mi-ar plăcea ca la minister domnia sa să numească pe cineva care să fie mai convingător şi să vină mai mulţi bani pentru agricultură. Norocul agricultorilor este că sunt foarte mulţi bani europeni, chiar în această perioadă noi lansăm pentru programul de tranziţie măsuri în valoare de 3,2 miliarde de euro şi apoi sunt plăţile directe prin APIA, care vor începe din 18 octombrie, dar pe lângă acestea ar fi necesare şi alte forme de sprijin sau scheme de sprijin, totul ca să capete un contur, aşa cum îl văd eu, aşa cum alţii care vor veni vor vedea altfel”, a mai spus Adrian Oros.

MInistrul a adăugat că decizia sa în privința demisiei nu are legătură cu informaţiie apărute în spaţiul public în ultimele luni referitoare la faptul că era unul dintre miniştri aflaţi pe lista de remanieri a premierului.

„Nu ştiu dacă eram pe lista premierului Cîţu, eu ştiu că eram în echipa Orban. (…) Nu au fost presiuni directe ale premierului, eu în cele 9 luni de guvernare am vorbit de două ori cu premierul, deci nu au fost presiuni, a fost o decizie a mea. Ştiu că au fost în ultima perioadă foarte multe ştiri privind remanierea mea, în ultimele luni practic, de când am decis în competiţia internă să merg alături de cel despre care eu am crezut că merită să conducă PNL. (…) Dacă faci parte dintr-o echipă şi căpitanul de echipă consideră că domeniul de care te ocupi nu este important…”, a mai aruncat Oros o săgeată către premierul Cîțu.

„Fiecare om îşi face la un moment dat un bilanţ şi decide ce vrea să facă, dar cred că este foarte puţin important ce se întâmplă sau de ce Adrian Oros a renunţat la Ministerul Agriculturii. Important este ca aici lucrurile să meargă. O să vină alţi miniştri şi eu sper mai susţinuţi din partea premierului, iar lucrurile să meargă înainte”, a adăugat Adrian Oros, precizând că nu ştie cine îi va lua locul.

Întrebat dacă i s-a reproşat ceva, monistrul a negat acest lucru, adăugând că nici el nu poate reproşa decât lipsa de interes a premierului faţă de domeniul pe care îl conduce.

„Nici eu nu pot să reproşez decât că nu a considerat important acest domeniu şi atunci cu siguranţă că, dacă vine cineva care va avea un dialog mai bun cu domnia sa, probabil că vor fi mai mulţi bani pentru agricultură sau mai multă atenţie sau mai multă preocupare din partea domniei sale. Eu cred că orice ministru care vine la un minister, indiferent de culoarea politică, vine să facă lucruri bune. Nu poţi să faci ceea ce ţi-ai propus, corect este să demisionezi. Să încerce altcineva să facă lucrurile mai bine”, a transmis Oros.

În opinia sa, oamenii vor judeca dacă este o demisie de onoare, dar “acestea sunt vorbe mari, m-am ferit întotdeauna să spun lucruri doar ca să sune bine”.

Șeful de la Agricultură a mai spus că după această demisie va continua munca în PNL, el fiind senator liberal de Cluj.

„Bineînţeles că voi continua. Sunt senator liberal de Cluj şi cu siguranţă acest partid, care este cel mai vechi partid european, va avea avea şi un viitor. Vom vedea ce se va întâmpla cu cei care conduc destinele acestui partid”, a punctat ministrul demisionar.

Întrebat dacă România mai poate continua cu premierul Cîţu, Adrian Oros a afirmat că nu vrea să facă judecăţi asupra domniei sale, repetând că decizia sa privind demisia fost luată din cauza lipsei de preocupare şi a unui dialog real.

„Nu vreau să îl atac pe premier. Vom vedea ce se întâmplă zilele acestea, cum îşi creionează majoritatea, care dintre punctele din programul de guvernare vor fi continuate, inclusiv cele din PNRR. Nu vreau să fac judecăţi asupra domniei sale. Eu repet, decizia aceasta am luat-o doar pentru faptul că am simţit că nu există preocupare şi nu avem un dialog real şi era păcat să continui într-o poziţie în care nu poţi să faci ceea ce crezi că se poate face şi ceea ce aşteaptă oamenii de la tine”, a concluzionat Adrian Oros.