Ce suprafață de solarii trebuie să aibă tinerii fermieri pentru un proiect pe fonduri europene

6
Ce suprafață de solarii trebuie să aibă tinerii fermieri pentru un proiect pe fonduri europene

Accesarea de fonduri europene reprezintă un domeniu de mare interes pentru fermierii români, cu precădere pentru cei tineri care vor să se instaleze ca șefi de exploatație. Din acest motiv, în fiecare marți seara, realizatorul Ovidiu Ghinea dedică emisiunea ”Agricultura la Raport” subiectului finanțărilor europene și aduce în fața telespectatorilor AGRO TV cei mai buni consultanți în domeniu.

În cea mai recentă ediție a emisiunii, un tânăr fermier, doritor să acceseze fonduri europene pentru o exploatație de legume în spații protejate ne-a adresat o întrebare legată de suprafața minimă necesară pentru un proiect pe submăsura 6.1. Cu acest prilej, pentru a veni în sprijinul celor interesați de un proiect similar, vă prezentăm răspunsul specialiștilor.

”Din calculele noastre, pentru un proiect pe submăsura 6.1, la minim 12.000 SO, v-ar trebui minim 5.000 metri pătrați de spațiu protejat. Sfatul meu este ca, dacă nu aveți posibilitatea să construiți, fiindcă construcția nu este o treabă de azi pe mâine, se poate merge pe niște culturi în spații protejate și cu cultură în câmp, ca să ajungem la dimensiunea de 12.000 SO-uri”, a precizat consultantul Florin Istrate.

Specialistul a venit, de asemenea, cu o serie de precizări legate de valoarea SO-urilor cu ajutorul cărora se calculează dimensiunea economică a exploatației. Se pare că Ministerul Agriculturii negociază în acest moment cu oficialii de la Bruxelles modificarea acestor coeficienți. Potrivit datelor pe care le avem la această dată, însă, aceste modificări ar putea intra în vigoare începând cu anul 2023, iar pentru perioada de tranziție 2021-2022 vor rămâne valabili coeficienții SO de până acum.

”Cu ocazia faptului că mă aflu în emisiune, trebuie să spun că este o întreagă discuție privind dimensiunea economică și valoarea SO-urilor. Noi, în prezent, folosim niște SO-uri din 2013, aceste SO-uri au fost actualizate în 2017. E o întreagă discuție cu Autoritatea de Management și cu Ministerul Agriculturii, care pe de-o parte ne spun că aceste noi SO-uri au fost trimise la Bruxelles, iar pe de altă parte că nu se știe care sunt dimensiunile pe care o să depunem proiecte în 2021”, a mai explicat consultantul Florin Istrate.