Ce trebuie să facem ca să protejăm ceapa de îngheț

ceapa

Protejarea plantelor de ceapă în fața brumei și a temperaturilor scăzute este esențială, mai ales în perioadele de iarnă, când vremea poate fi imprevizibilă.

Legumicultorul Silviu Gogoros recomandă plantarea acestora în spații protejate, cum ar fi sere sau solarii, pentru a evita contactul direct cu temperaturile scăzute și cu brumele.

În cazul în care bruma totuși se instalează, plantele pot rezista teoretic până la -5 grade Celsius, dacă au ajuns deja să răsară. Totuși, dacă temperaturile scad mai mult, este recomandată utilizarea unor soluții pentru protecția acestora.

 „Există folii speciale, de tip Agril, care protejează plantele până la un anumit punct în aer liber, dar în solar, acestea au un efect mult mai bun datorită temperaturii mai constante din interiorul acestuia,” explică Gogoros.

În solarii, există și posibilitatea de a dubla folia pentru un plus de protecție, iar sursele de căldură pe lemn, pelete sau gaz pot ajuta la menținerea unei temperaturi optime.

De asemenea, o metodă tradițională de protejare a plantelor în aer liber este utilizarea paielor.

Se pune un strat de paie nu foarte gros peste plantele tinere, pentru a le izola de frigul extrem și pentru a păstra căldura solului. După aplicarea paielor, se recomandă efectuarea unui tratament pe bază de aminoacizi pentru a ajuta plantele să treacă mai ușor prin șocul termic cauzat de temperaturile scăzute.

Paiele sunt o soluție eficientă și ieftină pentru protejarea plantelor, mai ales când condițiile meteorologice sunt extreme. Combinând aceste tehnici cu tratamentele adecvate, putem asigura o recoltă sănătoasă chiar și în condiții de frig sever”, adaugă Silviu Gogoros.