CE VALOARE AU ACUM, LA FINALUL CAMPANIEI DE RECOLTARE, ORZUL, GRAUL SI RAPITA

459

Pentru că ne apropiem de finalul campaniei de recoltare la orz, rapiță și grâu, fie că recolta e deja stocată, fie că e încă în câmp, merită să analizăm ce valoare (monetară) are ea acum și cum ne situăm față de anul trecut.

Veștile sunt și bune și rele, depinde de produs. În imaginea de mai jos aveți prezentată o vedere de ansamblu asupra prețului curent și a evoluției:

O analiză cu mai multe detalii pe această temă găsiți în această postare de pe blogul AgroGo: https://www.agrogo.ro/ro/articles/analiza-evolutia-pretului-la-grau-rapita-si-orz-in-perioada-recoltarii-in-2018-149

În concluzie, în funcție de culturile preponderente din cadrul fermelor, fermierii pot resimții creșteri de venituri (per tonă) față de anul trecut (dacă au mers pe mâna orzului și a grâului) sau scăderi (în cazul rapiței). Partea bună este însă că și în cazul în care au mizat pe rapiță (singurul produs din cele 3, care are preț în scădere), prețul este suficient de bun pentru a le putea aduce profit. Pentru cei care decid să nu vândă recolta acum, râmăne să urmărim evoluția prețului atât în piața fizică cât și în contractele futures de pe burse.