CEA MAI MICA PRODUCTIE DE ZMEURA DIN ULTIMII 15 ANI S-A INREGISTRAT IN HARGHITA

479

În acest sezon, Direcţia Silvică Harghita a înregistrat cea mai mică producţie de zmeură din ultimii 15 ani. În schimb, s-a recoltat o cantitate importantă de afine, una dintre cele mai mari din ultimii ani. În acest an, Direcţia Silvică (DS) Harghita a colectat 68 de tone de afine şi doar 6 tone de zmeură, o cantitate de fructe de pădure mai mică decât a fost contractată la începutul sezonului.

Inginerul Cătălin Mutică, directorul DS Harghita, a declarat că la începutul campaniei existau cumpărători din afara ţării pentru 80 de tone de afine şi 40 de tone de zmeură, însă şi în acest an s-a păstrat tendinţa din ultimii ani, şi anume de scădere a producţiei de fructe de pădure, după cum arată rezultatele.

În ceea ce priveşte afinele, directorul DS Harghita s-a arătat mulţumit de cantitatea colectată, fiind una dintre cele mai mari din ultimii ani, în condiţiile în care anul trecut, de exemplu, s-a recoltat doar o tonă de afine.

În schimb, la zmeură, faţă de anii când recoltam peste 100 de tone, e anul cu cea mai mică producţie din ultimii 15 ani”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Potrivit şefului direcţiei silvice, cantitatea mică de zmeură recoltată se datorează faptului că nu au mai fost suprafeţe defrişate în fondul forestier, zone în care zmeurul are condiţii prielnice, se instalează foarte repede şi vegetează câţiva ani buni, până când plantaţiile de arbori ajung la starea de masiv.

Cum am mai spus, cantitatea de zmeură recoltată e şi un indicator al tăierilor ilegale. Cu cât creşte cantitatea de zmeură înseamnă că ai mai multe zone deschise, zone defrişate sau tăieri. Practic, această cantitate mică de zmeură recoltată arată că gradul de împădurire a suprafeţelor defrişate într-o formă sau alta a crescut. Suprafeţele care au fost exploatate prin ocoalele silvice, provenite în cea mai mare parte din doborâturi de vânt sau tăieri controlate, conform regulilor silvice, au fost împădurite, regenerate natural sau artificial şi au ajuns la starea de masiv, iar zmeurul nu mai are condiţii prielnice pentru a se dezvolta”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Pe de altă parte, şi suprafeţele unde exista zmeură, datorită defrişărilor ilegale din urmă cu aproximativ 10 ani, s-au regenerat într-o formă sau alta, chiar dacă nu au fost plantate. Acesta a punctat faptul că în zona de munte molidul se regenerează foarte uşor pe suprafeţele libere. Bineînţeles, formula rezultată dintr-o regenerare naturală necontrolată nu este cea mai potrivită, întrucât în final vor fi arborete de molid, amestecate cu foarte multe specii nevaloroase.

Alte cauze pentru producţia scăzută de zmeură din acest an mai sunt: fructificaţia afectată de îngheţurile târzii sau vremea capricioasă.