Atunci când vorbim de culturile de tomate, o parte din fermieri deja știu că cea mai periculoasă insectă care le poate afecta cultura este coropișnița (sau chifteritele). Acestea au o lungime de 3–5 cm și sunt bine dezvoltate pentru săpat și înot. De asemenea, indivizii adulți au o capacitate deosebită de zbor (până la 8 kilometri în sezonul de împerechere). Insectele sunt active tot anul, mai puțin iarna atunci când intră în hibernare. Aceștia sunt considerați cei mai periculoși dăunători din grădinile de legume, sere, răsădnițe, solarii, dar și în culturile de câmp.
Atacul coropșnițelor
Specialiștii spun că coropișnița se hrănește cu substrat vegetal, dar și cu alte insecte, râme, larve. Atunci când vrem să observăm o invazie de coropșnițe vom vedea rădăcinele plantelor roase sau săpături printre ele cu semințele încolțite la suprața solului, după care, plantele veștejesc. Atacul insectelor se întâmplă din doi în doi ani. Prima perioadă în care merg acestea la atac este martie iar plantele devin infectate în lunile de primăvară și vară.
Combatere
O parte din agricultori apelează la metodetele chimice pentru combaterea insectelor, însă pentru cei care fac agricultură ecologică, nu le sunt la îndemână astfel de metode. De aceea, fermierii folosesc capcane de atragere a coropișnițelor. De cele mai multe ori, toamna sapă gropi de aproape 50 cm pe care le umple cu gunoi de grajd. Gropile se vor desface, iar gunoiul de grajd se va arde.
O altă metodă de a scăpa de această insectă este cea cu mălai. Avem nevoie de jumătate de kg de mălai pe care îl vom turna într-un lighean micuț. Apoi, într-o sticlă de 400 ml de apă adăugăm 10 lingurițe de zahăr și 2 Borax și amestecăm până se diluaează substanța. Lichidul îl vom turna peste mălai pentru a opține textură umezită și îl vom pune în alt recipient cu capac. Cu această soluție trebuie să intervenim aproape în toată cultura, iar rezultatele vor fi promițătoare.