Cea mai sigură cale pentru o afacere profitabilă în legumicultură

3

Clima din ce în ce mai imprevizibilă ridică o serie de întrebări cu privire la afacerile celor care lucrează în toate ramurile agriculturii. Printre cei mai afectați sunt cei care fac legumicultură, care spun că din cauza temperaturilor tot mai mari de pe tot parcursul anului, culturile înființate în câmp nu-și mai au rostul.

”Cultura de câmp, cu părere de rău trebuie să o spunem, nu mai este o cultură rentabilă. Nu mai pot plantele, legumele pe care le cultivăm, să-și ducă ciclul de producție la final. Ba vine o ploaie acidă, ba dăunătorii, după cum știți avem Tuta absoluta, pe care abia reușim să o controlăm în sere și solarii izolate. Afară este imposibil. Dacă vreți să vorbim despre potențialul legumiculturii în România, cu părere de rău trebuie să spun că doar în sere și solarii mai luăm în calcul acest lucru”, a precizat legumicultorul Florin Ciocan pentru AGRO TV.

Acesta este de părere că legumicultura în câmp se mai poate face doar cu soiuri modificate genetic și cu tratamente intensive, însă el nu este de acord cu astfel de practici. Astfel, singura cale pentru o afacere profitabilă în acest domeniu rămâne legumicultura în spații protejate.

”Unii mai încearcă, de multe ori vorbesc cu ei și îmi spun că n-au făcut nimic, decât să muncească degeaba, mai bine stau degeaba. Dacă se intervine și se folosesc anumite soiuri, anumit procedeu de producție, cum se mai întâmplă în alte țări la acea producție în câmp intensivă, dar mai bine nu o mai faci, decât să faci acele lucruri. Este punctul meu de vedere. Eu nu sunt de acord să începem să folosim tot felul de legume modificate genetic, pentru că roșia aceea nu mai este roșie, ardeiul nu mai este ardei, vorbim de altceva”, a mai spus ing. Florin Ciocan în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Întregul interviu realizat de Constantin Rudnițchi cu legumicultorul de la Matca poate fi urmărit pe canalul de youtube AGRO TV.

video
play-sharp-fill