Cele două pericole MAJORE pentru culturile de porumb din România

Cele două pericole MAJORE pentru culturile de porumb din România

Culturile de porumb din țara noastră sunt în pericol, și nu doar din cauza secetei. Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, avertizează asupra a două mari probleme cu care se confruntă culturile din România. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, acesta a vorbit atât despre Diabrotica virgifera, cât și despre fuzarioză.

”Uitați-vă ce s-a întâmplat cu biotehnologiile. România a pierdut miliarde, fără să fie argumentat științific de ce nu avem voie să cultivăm soia modificată genetic. Cine știe, de pildă, că avem două pericole mari la culturile de porumb? Unul este Diabrotica virgifera, care poate să facă prăpăd și să nu avem niciun mijloc de a o combate. Te duci să cauți un porumb de fiert și în fiecare știulete găsești câte două larve”, a precizat Valeriu Tabără pentru AGRO TV.

Diabrotica virgifera, sau viermele vestic al rădăcinilor de porumb, a produs deja pagube semnificative în ultimii ani în culturile de porumb din vestul, nord-vestul, centrul și estul țării. Potrivit specialiștilor, printre pagubele produse de acest dăunător se numără  căderea prematură a plantelor, înainte de apariția mătăsii și a polenului, polenizarea deficitară cu pierderi de până la 10-30%, iar în condiții de secetă severă poate să ajungă până la 80%, precum și dezvoltarea neuniformă a boabelor cu pierderi cantitative la recoltare.

Președintele ASAS a mai vorbit și despre fuzarioza care își poate face apariția în culturile de porumb și care poate produce mari probleme chiar și pentru oameni și animale, dacă micotoxinele ajung în alimentație.

”Iar din august, apariția mucegaiului. Fuzarioza înseamnă și micotoxine, pe care le găsesc în boabele de porumb și care, dacă ajung în alimentația atât a omului, cât și a animalelor, creează mari probleme. Sunt țări, precum cele nordice, care dacă găsesc numai o urmă de astfel de toxine, nu-ți primesc porumbul, îl resping la export. Suntem extrem de vulnerabili din acest punct de vedere”, a mai explicat Valeriu Tabără.