Noul Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027 propune trei linii de finanțare pentru tinerii fermieri din România. Două dintre acestea vor fi implementate prin intermediul AFIR, constând în proiecte de investiții, iar a treia va fi plătită de APIA sub forma unei subvenții pe suprafață.
Cele trei linii de finanțate pentru tinerii fermieri din noul PNS sunt următoarele:
- PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF);
- DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați;
- DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF)
Această intervenție presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de aceștia, contribuind la creșterea veniturilor tinerilor fermieri, după perioada de instalare.
Cuantumul planificat este de 46 EURO/hectar, fiind eligibile doar primele 50 de hectare din orice fermă, indiferent de dimensiunea maximă.
Mai multe detalii despre PD-03 puteți citi AICI (click).
DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați
Prin această linie de finanțare vor fi sprijiniți tinerii fermieri care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1 din PNDR 2014-2020, inclusiv tranziție sau fermierii care s-au instalat cu cel mult 5 ani înaintea depunerii cererii de sprijin pentru această intervenție, având vârsta de până la 45 ani la momentul depunerii cererii de finanțare și sunt șefi ai exploatației.
Suma maximă pe care o pot obține tinerii fermieri prin intermediul acestei intervenții este de 200.000 EURO/fermă, cu o intensitate a sprijinului de maximum 80% din valoarea proiectului.
Mai multe detalii despre linia de finanțare DR-12 puteți găsi AICI (click).
DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Instalarea tinerilor fermieri este dedicată, la fel ca și până acum, fermierilor care au sub 41 de ani la momentul depunerii proiectului. Sprijinul este sub formă de sumă forfetară, fiind de maxim 70.000 euro, iar rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.
Mai multe detalii legate de instalarea tinerilor fermieri (DR-30) găsiți AICI (click).