Cercetarea agricolă, la pământ! Alexander Degianski: ”Suntem cu ani lumină în urmă!”

10
Cercetarea agricolă, la pământ! Alexander Degianski: ”Suntem cu ani lumină în urmă!”

Cercetarea în domeniul agricol din România este la pământ! O spun chiar fermierii români, care atrag atenția că este nevoie de investiții masive în acest sector. Alexander Degianski, fermier din zona de vest a țării, a vorbit în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” despre problemele stațiunilor de cercetare din România, care sunt la ani lumină depărtare față de cele din afară.

”Pentru a face cercetare este nevoie de foarte mulți bani. Dacă ne uităm la cercetarea din România, la stațiunile agricole de cercetare și dezvoltare, și vedem ce bugete au ele, se prea poate ca bugetul marilor producători de pesticide și semințe să fie pe o zi cât au stațiunile acestea pe un an de zile. Atunci e normal să nu fim niciodată în ritm cu ceea ce se petrece.

Suntem foarte în urmă. Vorbesc strict de sectorul vegetal, pentru că aici îmi desfășor activitatea. La capitolul acesta, suntem ani lumină în urmă la tot ce înseamnă porumb și floarea soarelui. La cerealele păioase suntem încă competitivi, dar fără bani mulți investiți în cercetare și fără să fie fermierii partenerii cei mai de încredere ai acestor stațiuni de cercetare, nu se va face absolut nimic.

România este un stat european în care agricultura este aproape în întregime privată, iar, cum zicea și domnul ministru Adrian Oros, în Ministerul Agriculturii sunt peste 16.000 de angajați. Tocmai de aceea este o discrepanță majoră între mediul privat și cel de stat. 

Fermierii trebuie să fie conștienți că trebuie să sprijine și să folosească soiurile autohtone, pentru că sunt de 100 de ori mai bine aclimatizate. Dar când luăm în considerare faptul că un soi autohton, oricât de bun este, are un randament la jumătate față de un soi străin, avem o mare problemă, pentru că natura economică va prima”, a subliniat fermierul Alexander Degianski.