Mai mulți oameni de știință din Germania, Ungaria și SUA efectuează în ultima vreme ample cercetări ce au ca subiect algele ulva care cresc în Lacul Ursu din Sovata, județul Mureș, acestea fiind considerate de cercetători drept hrana viitorului, informează AGERPRES.
Echipa internațională condusă de biofizicianul Peter Hantz studiază, printre altele, posibilitatea creşterii acestor alge într-un mediu artificial.
„Algele ulva care cresc în Lacul Ursu acum sunt subiectul unor cercetări europene foarte largi şi detaliate, deoarece aceste alge par să fie una dintre mâncărurile viitorului. Cresc foarte, foarte repede, au o valoare nutriţională foarte bună şi este o minune că aceste alge cresc aici, în Lacul Ursu. Algele sunt sub suprafaţa apei, la o adâncime de aproximativ 3,5 m. Aici am descoperit nişte bio-filme foarte speciale, nişte alge, aşa-zisele alge ulva. Suntem într-un grup de cercetare europeană care investighează algele ulva”, a declarat, luni, Peter Hantz.
Potrivit biofizicianului, cel care a explorat intens, prin scufundare şi cu sonarul, adâncurile Lacului Ursu din Sovata, studiul care se face asupra algelor ulva presupune monitorizarea pe parcursul unui an a plantelor şi a dinamicii apei sărate din lac.
„Pe lângă Lacul Ursu, algele acestea mai cresc într-un lac sărat din Transilvania, Lacul fără fund sau Lacul Tarzan, lângă Turda, şi una din cercetările noastre se referă la această algă care este foarte interesantă din punct de vedere ştiinţific ca morfogeneză. Dezvoltarea acestei alge necesită prezenţa unor bacterii care produc un hormon vegetal şi fără acestea, ea nu poate să se dezvolte într-un mod corect. Urmărim concentraţia hormonului taluzin în tot cursul anului şi urmărim totodată cantitatea de algă care este totdeauna prezentă într-un lac, dar în lunile aprilie, mai şi iunie sunt prezente într-o cantitate mult mai mare. Aceste cercetări pot să fie foarte utile pentru creşterea algelor în mediul artificial, deci experienţele pe care le adunăm de aici, de la Lacul Ursu, vor fi foarte interesante şi au declanşat un interes internaţional foarte mare pentru creşterea acestor alge”, a subliniat Peter Hantz.
Potrivit acestuia, în primă fază, studiile efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata au vizat reducerea fenomenului de heliotermie.
Biofizicianul mai spune că algele sunt tentante din punct de vedere ştiinţific, fiindcă între lunile septembrie şi decembrie formează nişte „structuri foarte interesante”.