Cerere URGENTĂ la Guvern! Subvenție de 10.000 EURO/hectar pentru tomate

3

Legumicultorii au ajuns la capătul puterilor și cer o subvenție suplimentară din partea Guvernului. Potrivit lui Gheorghe Vlad, președinte al Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe, suprafețele cultivate cu legume sunt în scădere de la an la an, iar țara noastră nu mai asigură nici un sfert din necesarul de consum în acest sector.

”Astăzi ne cam nemulțumește aspectul prețului la gaz, energie, cărbune, lemn, pentru că în legumicultură trebuie să mai ajuți și cu căldură. Noi am fost permanent cenușăreasa, nu ni s-a aplicat nicio plafonare. (…) În legumicultură, suprafețele au scăzut de la an la an, vor scădea și anul acesta, iar în toamnă, de la 7.000 de hectare de solarii, cred că vom ajunge la 3.000 de hectare”, a precizat Gheorghe Vlad pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

În contextul acesta, producătorii de legume cer o subvenție de 10.000 de euro pe hectar, sprijin de care spun că beneficiau cu ani în urmă, dar care a fost mult diminuat.

”E foarte grav. Necesarului unui consumator din România este de 500 de grame de legume și fructe pe zi, adică 220 de kilograme anual. Noi astăzi nu asigurăm nici un sfert, nu ajunge pe trei luni producția pe care o realizăm la 40.000 de hectare de legume. (…) Statul trebuie să intervină cu 10.000 de euro pe hectarul de legume în spații protejate, iar celor care fac peste 100 de tone de tomate la hectar să li se dea o intervenție financiară raportată la producție, cu vânzare pe factură. Dacă vom avea intervențiile acelea pompieristice cu dat banul la producător, acelea sunt iluzii electorale.

Am avut în 2016-2017 peste 11.000 euro/hectar. S-au redistribuit banii către zootehnie, iar astăzi nu mai avem nici zootehnie, nici legumicultură. România mai are azi sub 50 de hectare de sere. (…) Am discutat cu ministrul agriculturii, am găsit înțelegere, doar că bugetul statului trebuie să înțeleagă situația aceasta. (…) Dacă Guvernul nu intervine pe acest segment, noi vom fi cerșetori în propria țară”, a mai spus Gheorghe Vlad.

video
play-sharp-fill