Grâul continuă să se devalorizeze și ne-am obișnuit, deja, cu această tendința. Cezar Gheorghe, analistul expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, invitat la conferința organizată de Grain Bags, la București, a vorbit despre prețurile grâului și despre declinul lor accelerat. De asemenea, analistul a menționat și cauzele care au generat acest fenomen.
Cezar Gheorghe: “A început în mai, anul trecut, când am avut acel vârf la grâu și, după aceea, picătură cu picătură, acest factor a dus la scăderea prețului. Al doilea factor a fost abundența la nivel global, deoarece orice formă de șantaj ar fi practicat Rusia, un parametru era simplu și clar: grâul acela există undeva și Rusia trebuia să vândă grâu. Astăzi, Rusia are 25,5 milioane tone stocuri în ferme, un fapt nemaintalnit până acum. Ianuarie, februarie, martie, cei care cumpără își schimbă comportamentul, adica intră într-un mod care se numește “ de la mâna la gură”, mai exact își verifică stocurile. Vine o nouă recoltă din emisfera Nordică, iar lucrurile arată foarte bine la nivel European și est European în special, pentru Rusia și Ucraina”, este de părere expertul.
Poveștile lor că „ne mănâncă gerul” să nu le credeți!
“Grâul nu se seamănă acolo unde este gerul de minus 50 de grade, așadar poveștile lor să nu le credeți. Rusia are un nivel de export, până la această ora, de 26 milioane de tone, iar ținta lor este de 43 de milioane de tone și suntem abia în ianuarie” a adăugat analistul.
Cezar Gheorghe: “În acest moment, recolta veche nu mai poate fi valorizată la nivelul din vară”
“Lucrurile vor continua pe acest făgaș. Am văzut cu toții cum a venit Australia și a dărâmat aproape tot, cu o prognoză de recolta mare (dacă noi știam de 36, 6 milioane tone, ei acum generează 42 milioane de tone). Concluzia: grâul nu are un traseu de viață favorabil”, a conchis expertul.