Analistul expert și consultant pentru comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe, invitat la conferința organizată de Grain Bags, la București, a făcut o trecere pe diagonală prin piața cerealelor: din America de Sud către Europa, via Ucraina. Care sunt previziunile pentru porumb în acest moment și ce trebuie să facă cei care au stocuri de porumb, sunt câteva dintre sfaturile pe care Cezar Gheorghe le oferă.
Cezar Gheorghe: „În prezent este un tango între Brazilia și Argentina, iar acest tango dă fiori fondurilor speculative. Nimeni nu poate să spună cu precizie cât porumb va scoate Argentina unde, de foarte multe luni, s-a instalat seceta și s-a ajuns la 80% la însămânțarea porumbului. Procentajul de Bun spre Excelent este în scădere cu 13%, ceea ce înseamnă o scădere cu două procente față de săptămâna trecută. Nu stau bine nici argentinienii, în acest moment”, este concluzia expertului.
În ceea ce privește porumbul din Brazilia, aici țara se află la prima recolta care a înregistrat o scădere a producției. „Prima recolta care trebuia să genereze 28 de milioane de tone, noi credem că va pierde în jur de 1,6 milioane. Este un suport pentru prețul porumbului. Așa cum ați constatat grâul a scăzut, porumbul a crescut”, consideră analistul.
Cezar Gheorghe: Porumbul ucrainean a fost viciat din punct de vedere al calității
Expertul în comerțul cu cereale anunță că porumbul a crescut cu 10 euro în ultima perioada, iar grâul a scăzut cu 20, chiar 25 de euro pe tonă, iar în prezent, estimează el, ecartul dintre cele două cereale scade.
„Să nu uităm de porumbul ucrainean care ne-a deranjat extrem de mult. Porumbul ucrainean, în cea mai mare parte, a rămas pe câmp deoarece nu a putut fi recoltat din cauza ploilor și uscarea costă enorm la ei, în jur de 55 de dolari pe tonă, iar gazul este foarte scump. Așadar au preferat să lase 7-8 milioane de tone de porumb, în câmp. Ei vin, însă, cu acea recoltă din 2021 care a fost împinsă peste frontiere, prin România și către destinații europene, pentru procesare. Și acesta (n.r. porumbul) a fost viciat din punct de vedere al calității. Este opinia mea personală. Și în toamna lui 2021 au fost ploi și nu a putut fi conditionat ca la carte”, susține Cezar Gheorghe.
UE nu mai suferă atât de mult din caua lipsei porumbului
UE are un nivel de import de 15,5 milioane de tone dintr-un nivel pe care îl dorea la 22 milioane de tone.
„În acest moment avem o diagonală din America de Sud către Europa și spre Ucraina. UE nu mai suferă atât de mult din caua lipsei porumbului. Dacă ne gândim și la China, după ce vor trece vârfurile pandemice și China se va deschide, va crea foarte multă cerere. Mai devreme de al doilea trimestru, însă, China nu va crea această cerere”, afirmă Cezar Gheorghe.
Cei care au stocuri de porumb, încă este bine. Nu trebuie să între în panică
„Am putea să mai vedem creșteri de 5 sau 10 euro pe tonă în perioada următoare, însă grâul se va agață că un bolovan de gâtul porumbului și nu îl va lasă să crească deoarece grâul de furaj va substitui porumbul în rețete. Dar pentru cei care au stocuri de porumb, încă este bine și nu trebuie să între în panică”, a conchis expertul.