După scandalul de la Vama Siret, unde cântarul care trebuia să verifice volumele de mărfuri ucrainene care intrau în România era, de fapt, nefuncțional, ministrul agriculturii, Florin Barbu s-a deplasat personal la fața locului și a dat asigurări că situația se va rezolva în cel mai scurt timp. Totuși, chiar și în acest context în care vocile fermierilor s-au dovedit a fi cele corecte, guvernanții continuă să prezinte date eronate privind importurile și exporturile de cereale.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column și expert în piețele de mărfuri agricole, a prezentat câteva date care le contrazic pe cele prezentate de guvernanți.
”Vizavi de cifrele pe care le-a spus ministrul Barbu, eu am niște amendamente. Dânsul a spus că au trecut doar 7 milioane de tone de marfă ucraineană prin România. Nu! Prin România au trecut, de la 1 mai 2023 până astăzi, 15,8 milioane de tone tranzit. În total, din 15 martie 2022 până astăzi, au trecut 32,4 milioane de tone de marfă ucraineană. A spus domnul Barbu că România a exportat 9,5 milioane de tone de marfă, sau ceva de genul ăsta. Nu, domule Barbu. Vă spun care sunt cifrele pentru sezonul 2023-2024: România a exportat 4,45 milioane de tone de grâu, 1,7 milioane de tone de porumb, 740.000 tone de orz. În total, 6,84 milioane de tone exportate, a nu se face confuzie cu comerțul intracomunitar, care este cu totul altceva. Exportul nostru în sezonul 2022-2023 a fost astfel: 4,62 milioane de tone de grâu, 2,06 milioane de tone de porumb, 1,16 milioane de tone de orz. Cu alte cuvinte, nu ajungem la cifra pe care ați sugerat-o dumneavoastră sub nicio formă.
Venim, acum, la importul României, care este negat cu desăvârșire pe toate părțile. Oameni buni, România a importat între martie 2022 și octombrie 2023 așa: 2 milioane de tone de porumb, 1,5 milioane de tone de grâu, 930.000 de tone de semințe de floarea soarelui, 457.000 de tone de rapiță și 380.000 de tone de ulei brut. De ce negăm evidența? Din 1 mai 2023, când s-a dat acea Ordonanță de Urgență pentru interzicerea importurilor din Ucraina, noi am importat 1,25 milioane de tone de mărfuri ucrainene. De ce negăm lucrurile acestea?”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.
De altfel, și președintele României, Klaus Iohannis, susținea în urmă cu câteva săptămâni că tranzitul cerealelor din Ucraina nu afectează agricultura din România, în ciuda semnalelor repetate venite din partea fermierilor și specialiștilor în domeniu, care susțineau contrariul.
”Știți ce concluzie am tras eu după ultimele două luni? Că noi spunem adevărul, iar ei vor să ne facă să credem că nu e adevărat ce vedem noi cu ochii noștri. Cum poți tu să-mi spui, de la președinte în jos, că marfa ucraineană nu a creat efecte, când vin ucrainenii și spun cu subiect și predicat că România a fost cel mai mare importator din Uniunea Europeană? Cum poți tu, ca premier, să dai mesaje de liniștire a turmei, iar tu, ca ministru al agriculturii, să spui niște cifre total eronate?
De ce v-ați dus, domnule Barbu, în Vama Siret? Să constatați ce, ceea ce se știa de mult? Nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu, să mergem în vizită de lucru, cum mergea domnul Daea la fel, să vadă ce? Treaba dumneavoastră, ca ministru, nu este să mergeți în vamă să vă plimbați pe acolo, trebuie să înțelegeți fenomenul și să luați măsurile corecte și coerente pentru fermierii români”, a mai spus Cezar Gheorghe în emisiunea ”Agricultura la Raport”.