CINE MAI CURATA O TARA IN CARE PANA SI VOLUNTARIATUL E DESCURAJANT?

490

„Deşi ştiam de la bun început că este o muncă de Sisif, am  demarat o acţiune de ecologizare a lacului Bicaz”- declaratia apartine unuia dintre sutele de  voluntari care, din 2016 sunt implicati in curatarea surselor de apa. Cu toate aceste eforturi, problemele ecologice din acumularea Izvorul Muntelui, dar şi a depozitelor de gunoi de pe maluri, rămân fără rezolvare, susţin voluntarii  citati de ziaristii de la Evenimentul Regional al Moldovei.

 La acţiune au participat 550 de voluntari care au curatat cam un o treime din malurile lacului, peste 15 tone de gunoaie dintre care 11 tone doar de PET-uri”, a spus Andrei Carabelea, preşedinte Asociaţiei „Sens Civic”, organizatorul acţiunii.

În ecologizare s-au implicat Instituţia Prefectului, ISU, Garda de Mediu, Serviciul de Gospodărire a Apelor, Hidroelectrica, primarii celor şapte localităţi riverane lacului şi diferite ONG-uri. Aceasta actiune se petrecea in urma cu doi ani.

 „Am făcut solicitări insistente pentru modificarea legislaţiei de mediu către Guvern, Ministerul Mediului, Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor” declara Andrei, care continua – „Răspunsul de la Ministerul Mediului încerca să ne convingă cât de bună este legea…  I-am invitat pe domnii de acolo să iasă din birouri şi să vină la Bicaz să observe efectele legii în teren. Au solicitat să le oferim transport şi cazare pentru că nu au prinsă deplasarea în buget. Le-am zis că putem face o chetă între voluntari pentru asta, dar n-au mai ajuns. De la consilierii Preşedintelui am primit un răspuns mai inspirat, sugerând că tratează cu interes iniţiativa şi o susţin. În rest, n-au avut bani în buget nici măcar pentru un răspuns…”, a declarat descurajat Andrei Carabelea, ziaristilor din Moldova.

De ce vorbim acum despre  o actiune de ecologizare facuta in urma cu 2 ani? Pt ca voluntarii au ajuns la un adevăr crunt:  „o acţiune de ecologizare care nu este susţinută activ de politici publice responsabile şi de metode de educaţie civică, inclusiv prin pedepse, este ca un joc repetitiv şi obositor. E supraomenesc să îndrăzneşti să crezi că o mână de oameni pot curăţa mizeria din urma câtorva mii.