Circa 10.000 de persoane, la sărbătoarea bujorului din Pădurea Plenița

483

Circa 10.000 de persoane au participat, duminică, la Sărbătoarea Bujorului în pădurea din comuna doljeană Plenița, manifestare care se organizează în fiecare an de către primăria din localitate, din 1970, la jumătatea lunii mai, când înflorește bujorul de silvostepă (paeonia peregrina), aici fiind singura zonă din Europa unde crește această floare.

Din anul 2000, o suprafață de circa 50 ha din pădurea Plenița, unde crește această plantă, a fost declarată rezervație naturală, iar de câțiva ani autoritățile de mediu amplasează afișe prin care oamenii sunt avertizați că este interzis accesul în rezervație și ruperea florilor.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

“Sărbătoarea bujorului de la Plenița, care a ajuns la cea de-a 47 ediție, este una dintre cele mai frumoase sărbători câmpenești. În anul 1970, un grup de inițiativă format din profesori și elevi a făcut demersuri pentru instituirea unei sărbători câmpenești la Plenița, iar după 47 de ani ne aflăm din nou în mijlocul naturii, în această mare roșie care este dată de bujorul românesc — paeonia peregrina—, unic în România și în Europa. Noi, plenicenii, ne mândrim cu această floare care este bujorul de Plenița, care crește în mijlocul naturii, numai în această pădure”, a declarat duminică presei primarul comunei Plenița, Puiu Calafeteanu.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Rezervația naturală a fost duminică împrejmuită cu garduri de către forțele de ordine prezente la serbarea câmpenească, însă participanții au putut intra cu mașinile și căruțele în pădure și chiar au putut să facă focuri pentru grătare acolo unde, susțin autoritățile locale, bujorul s-a extins de-a lungul timpului, dar zona nu face parte din rezervație.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

“Rezervația de bujori are peste 50 de hectare, iar astăzi a fost împrejmuită cu garduri de forțele de ordine în așa fel încât să nu le dăm posibilitatea să intre celor care încă mai încearcă să rupă acest bujor românesc. Acolo se pot face poze, se pot face emisiuni TV, alte manifestări, dar să nu rupem bujorii. Mesajul pe care îl transmit tuturor este să ocrotească bujorul românesc, să ocrotească pădurea, pentru că sunt monumente ale naturii”, a mai spus primarul comunei Plenița.

Edilul a precizat că bujorul s-a extins în afara ariei protejate pe alte câteva zeci de hectare de pădure, iar accesul a fost interzis în aria protejată începând din acest an, urmând ca de anul viitor să se interzică și grătarele în zonă.

“Din cauza condițiilor de mediu, bujorul, prin scuturare, s-a extins foarte mult în pădurea Plenița pe alte zeci de hectare, pentru că cernoziomul își face treaba. Jandarmii și noi, autoritățile, am zis ca anul acesta să nu dăm amenzi pentru grătare în pădure, însă de la anul sperăm ca oamenii să înțeleagă că nu mai este permis focul în pădure. Vedeți că deja avem o mulțime de comercianți care au venit cu tot felul de bunătăți și care au instalațiile necesare pentru a nu face focul în pădure”, a mai afirmat primarul Calafeteanu.

Unii dintre participanții la sărbătoarea bujorului susțin că dacă autoritățile organizează o astfel de manifestare în pădure trebuie să își asume și consecințele și modul de desfășurare.

“Este singura sărbătoare care se ține în comuna noastră, iar în pădurea de bujori venim o dată pe an. Este organizată de primărie și autoritățile trebuie să își asume, pentru că noi am intrat doar în zona în care ne-a fost permis. Nu ne-a spus nimeni că nu putem intra cu mașina, cu căruța sau că nu putem face focul în pădure. Iar pe florile din pădure a călcat toată lumea care a intrat aici, nu doar eu”, a susținut una dintre persoanele care făcea grătar în pădure.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, a afirmat că instituția pe care o reprezintă a trecut în revistă toate acțiunile care trebuie întreprinse pentru ocrotirea ariei protejate, urmând să verifice și modul în care s-au făcut focurile în pădure.

“Nu sunt specialist în arii protejate, dar, după cum știm, Dumnezeu a lăsat ca în această pădure să crească această plantă naturală, care te încântă, te farmecă. Sărbătoarea bujorului este organizată de primărie, este foarte multă lume și este foarte greu să controlezi acțiunile fiecăruia. Observ că aria protejată este împrejmuită de gard metalic. Garda de Mediu a trecut în revistă tot ce înseamnă activitatea de protejare a acestei arii, iar mâine sau poimâine vom verifica administratorul acestei arii să vedem dacă a fost respectată legislația ariilor protejate“, a spus Călinoiu.

Acesta a arătat că forțele de ordine ar trebui să constate dacă a fost respectată legea picnicului.

“Am văzut că aria este protejată, nu sunt mașini parcate în perimetrul acestei arii, nu sunt oameni în această zonă, cred că primăria s-a organizat bine. Din punctul de vedere al Gărzii de Mediu, focul este permis în pădure numai acolo unde sunt zone amenajate în acest sens, acolo unde sunt vetre de foc, în zone foarte bine alese. Voi verifica și acest lucru”, a mai declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj.

La sărbătoarea de la Plenița, zeci de polițiști și jandarmi au asigurat ordinea publică și fluidizarea traficului în zonă, mașinile fiind parcate pe mai mulți km de drumuri forestiere și de exploatare.

Specialiștii susțin că bujorul de pădure, deși este o plantă protejată de lege, apare din ce în ce mai rar, menționând că se impun măsuri pentru protejarea acesteia, în lipsa acestora existând riscul ca specia să dispară în câțiva ani din flora spontană a României.