Circa 110.000 de români lucreazăîn sectorul agricol din Italia. Vezi ce drepturi au ei!

414

Blocul Național Sindical (BNS), în parteneriat cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe Agrostar, a organizat dezbaterea cu tema “Crearea unui sistem partenerial public-privat pentru reprezentarea lucrătorilor români din agricultură în Italia”.

“Potrivit unui recensământ de la finalul lui 2015, prezența comunității românești este cea mai numeroasă în Italia. Există peste 1,2 milioane de muncitori români în domenii precum construcții, servicii și agricultură, iar numai în agricultură sunt circa 110.000 de români. Din păcate, nu toți lucrează legal, există și munca la negru și la gri, ceea ce ar putea crește numărul lucrător români din Italia. Există, printre cei 110.000, cazuri de exploatare și de nerespectare a drepturilor lor. Birourile noastre le acordă asistență juridică gratuită, se ocupă de probleme concrete, nu ideologice. Noi denunțăm și cazurile de exploatare la autoritățile italiene. Am întâlnit și cazuri de exploatare sexuală a femeilor care au fost obligate să se prostitueze. Ne este greu să îi ajutăm în caz de șomaj, pentru că din România vin actele greu, cu întârziere de 6-8 luni, și pierd șomajul”, a spus Pietro Ruffolo, reprezentantul Confederației Lucrătorilor din Agroindustrie din Italia.

Conform reprezentanților BNS și Agrostar, lucrătorii români din Italia ar trebui să cunoască legislația muncii din această țară, cum ar fi faptul că un contract în Italia prevede o durată a zilei de muncă de 6 ore și jumătate, iar plata pentru o zi de muncă în agricultură este de de 52 de euro. Conform datelor Agrostar, românii din Italia care lucrează în agricultură câștigă în medie 25 de euro, potrivit AGERPRES.