Ce spune premierul Ciucă despre reluarea producției de îngrășăminte la Azomureș

5

În cadrul vizitei de lucru efectuate, joi, în județul Mureș, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanții conducerii combinatului Azomureș în care s-a pus în discuție sprijinul Guvernului penru reluarea producției de îngrășăminte chimice.

„Acest combinat, care rămăsese singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a oprit anul trecut producția, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale. Reluarea producției de îngrășăminte chimice este o prioritate pentru agricultura și securitatea alimentară a țării noastre, mai ales în actualul context generat de conflictul din Ucraina, cu efectele economice și sociale pe care acesta le-a generat. Prin lipsa acestor fertilizanți de pe piața internă, cei mai afectați au fost agricultorii care au fost nevoiți să apeleze la importuri, lucru care a dus la costuri mai mari de producție. Guvernul va sprijini eforturile de a pune în valoare capacitatea Azomureș, companie cu o producție anuală de aproximativ 1,5 milioane de tone de îngrășăminte, din care 1,1 pentru piața internă. În 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 86,6 milioane de lei, argumente solide că această fabrică are potențial important de valorificat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Despre discuții de acest gen s-a mai tot auzit în spațiul public, însă până acum nu s-a întâmplat nimic în privința reluării producției de îngrășăminte la Azomureș, de care fermierii români au atâta nevoie. Dar, vorba aceea, speranța moare ultima…