Ciucă: „Discutăm cu Comisia Europeană să evităm această speculă” cu cereale din Ucraina

3

România şi Polonia vor face un demers către Comisia Europeană pentru a stabili un mecanism privind „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, astfel încât fermierii să nu mai fie afectaţi de „această speculă”, a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă, la Forumul economic România – Polonia, ce are loc cu prilejul vizitei prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, o efectuează în țara noastră.

„Am discutat cu domnul prim-ministru (polonez – n.r.) aspectele legate de modul în care exportul de cereale şi alte produse din Ucraina au afectat atât producătorii agricoli din România, cât şi din Polonia, dar şi din celelalte ţări de graniţă cu Ucraina şi suntem împreună angajaţi într-un demers în care să discutăm cu Comisia Europeană – care vor trebui să fie mecanismele de a instrumentaliza trasabilitatea exporturilor din Ucraina şi desigur destinaţia finală, astfel să evităm această speculă prin care preţurile de dumping au afectat fermierii, producătorii agricoli din ţara noastră”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de AGEREPRES.

La rândul său, premierul polonez a făcut un apel către România ca cele două state să vorbească pe aceeaşi voce la nivelul Uniunii Europene.

„Îi rog pe prietenii din România şi astăzi ca vocea noastră să fie întărită, să fie aceeaşi la forumul Uniunii Europene. Este un lucru foarte important dacă vorbim pe aceeaşi voce, pentru că în felul acesta ne putem asigura interesele noastre comune”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Șeful executivului polonez s-a referit şi la tranzitul cerealelor din Ucraina, în contextul războiului din această ţară.

„Şi aici luptăm, pentru ca aceste cereale să plece mai departe din ţările noastre, ca Uniunea Europeană să ne ajute în realizarea politicii comerciale (…) în interesul strategiei Ucrainei şi Europei Centrale, dar şi în interesul economic, bineînţeles, al Poloniei şi al României”, a adăugat Morawiecki.