Civet, specialitatea din carne de iepure

680

Iepurele este vânatul cel mai obişnuit, fiind răspândit aproape în întreagă lume.

Iepurele era considerat în vechime un simbol al sincerităţii, iar românii îi atribuiau diferite virtuţi inclusiv de a da frumuseţe. Împăratul Alexandru Sever mânca iepure în fiecare zi şi legendă spune datorită acestui fapt avea o frumuseţe deoasebita. Tot românii spuneau cei care mânca carne de iepure dorm bine şi visează frumos.

Carnea de iepure este savuroasă şi excitantă, nu prea greu de digerat. Grimond de la Reyniere, spunea despre iepure luna ianuarie oferă iepuri excelenţi şi în toată maturitatea lor, şi trebuie preferaţi în special pe cei vânaţi în zona de munte. Se spune din partea din faţă se face un fel de mâncare numită ”civet”, iar din parte din spate bine împănată, o friptură remarcabilă. Carnea de iepure poate fi pus în orice sos pentru a ne stimula senzualitatea. Se poate folosi la prepararea pateurilor reci sau calde. Dintrecărnurile negre, cea de iepure este cea mai uşoară şi mai fragedă.

Mâncarea CIVET se prepară astfel: se pun bucăţile de iepure se rumeneasca cu morcovi, ceapă şi cu o căpăţână de usturoi, apoi adăugăm o lingură de făină, la prăjit, şi stingem cuvin roşu sau alb. Lăsăm fiarbă înăbuşit şi la urmă strecurăm sosul, păstrând bucăţile de carne de-o parte. Garnitură se pregăteşte din ciuperci, ceapă mică şi bucăţele de costiţăafumată, toate prăjite la un loc şi apoi adăugăm peste carne. Turnăm sosul deasupra şi lăsăm încă puţin la scăzut. (gazetadeagricultura.info)