Utilajul agricol care ofera confort sporit, manevrare facila si sigura

613

CLAAS și-a prezentat la târgul Agritechnica 2015 noua gamă de încărcătoare telescopice SCORPION ce respectă prevederile standardului de emisii Stage IV (Tier 4), ridicând astfel ștacheta în materie de performanță a motorului și confort.

Cele mai noi modele ale gamei sunt disponibile acum spre vânzare și sunt echipate cu o serie de funcții noi și dotări suplimentare pentru un nivel sporit de confort și o manevrare mai simplă. Printre acestea se numără, de exemplu, o funcție de scuturare pentru lucrul cu cupa, elementul de cuplare multiplă pentru atașarea și detașarea rapidă a implementelor și opțiuni de anvelopare suplimentare.

Încărcătoarele telescopice sunt esențiale pentru manipularea materialelor în cadrul fermelor moderne. Utilizatorii își doresc îndeosebi performanțe ridicate, un nivel înalt de rentabilitate și confort sporit pentru operator, iar gama CLAAS SCORPION îndeplinește perfect toate aceste cerințe. Cu o înălțime de ridicare între 6,15 m și 8,75 m și o capacitate de ridicare între 3,0 t și 5,5 t, gama extinsă SCORPION include soluția adecvată pentru orice fermă. Toate modelele SCORPION sunt dotate cu un motor diesel Deutz cu patru cilindri, în varianta Stage IV (Tier 4). Acestea sunt prevăzute, de asemenea, cu sisteme CLAAS cu eficiență dovedită, precum SMART ROADING și SMART HANDLING pentru o tehnologie de propulsie deosebit de inteligentă, un plus de confort și o utilizare simplă în orice mediu de lucru.

Noua funcție de scuturare facilitează descărcarea cupei

Sistemul SMART HANDLING se caracterizează printr-o fiabilitate operațională sporită și funcții standard de ajustare automată a nivelului de confort al operatorului pentru toate încărcătoarele telescopice CLAAS, ușurând astfel numeroase sarcini ale operatorului. O noutate pentru gama SCORPION este funcția de scuturare a cupei, care facilitează descărcarea acesteia în cazul lucrului cu materiale umede sau lipicioase, precum îngrășământ, compost sau pământ. Brațul poate fi mișcat în continuare fără probleme atunci când este activată funcția de scuturare. Această funcție este activată printr-o combinație de taste de pe joystick, astfel încât operatorul o poate porni sau opri în orice moment în timpul operațiunilor desfășurate.

În plus, prin intermediul SMART HANDLING, operatorul poate comuta cu ușurință între modul cupă, modul stivă, ridicarea verticală şi modul manual. O altă funcție automată nouă este revenirea cupei, cu ajutorul căreia operatorul poate programa în orice moment o poziție de revenire a cupei, urmând ca aceasta să revină automat în poziția respectivă prin simpla apăsare a unui buton.

Element nou de cuplare multiplă pentru montarea/demontarea facilă și rapidă a implementelor

CLAAS oferă acum elementul de cuplare multiplă ca dotare opțională pentru toate modelele SCORPION. Alături de butonul de depresurizare de pe capul de antrenare, acesta permite conectarea și deconectarea mai simplă și mai rapidă a racordurilor hidraulice la schimbarea implementelor. Elementul de cuplare multiplă și-a dovedit deja eficiența pe tractoarele CLAAS cu încărcătoare frontale, CLAAS fiind primul producător care oferă această opțiune din fabrică pentru încărcătoare telescopice. Noul element de cuplare multiplă este disponibil în varianta dublă sau cvadruplă.

Alte opțiuni noi pentru gama actuală SCORPION includ anvelopele solide Michelin BibLoad și sistemul de analiză a performanței și documentare CLAAS TELEMATICS cu eficiență dovedită. Noile anvelope BibLoad sunt ideale pentru utilizarea încărcătoarelor telescopice pe suprafețe dure, cum ar fi zonele asfaltate din jurul fermei. În funcție de model, sunt disponibile și anvelopele Michelin 460/70 R24 sau 500/70 R24.

Sistemul de propulsie

Toate modelele SCORPION sunt propulsate de noua generație de motoare diesel Deutz. Motoarele din dotarea modelelor SCORPION 7050 până la 6030 generează un cuplu mai ridicat (+4%) și dezvoltă o putere mai mare (+11%) comparativ cu unitățile anterioare. Motoarele ce propulsează încărcătoarele telescopice SCORPION dezvoltă o putere între 100 kW/136 CP în varianta de bază și 115 kW/156 CP pentru cele două modele vârf de gamă SCORPION 7055 și 9055. Toate motoarele sunt prevăzute cu un catalizator de oxidare diesel (DOC) și reducere catalitică selectivă (SCR) cu AdBlue pentru controlul emisiilor. Cele mai performante modele sunt echipate standard și cu un filtru de particule diesel (FPD).

Dinamică optimă de operare cu VARIPOWER și SMART ROADING

Opțional, modelele SCORPION actuale pot fi echipate cu transmisia hidrostatică inteligentă VARIPOWER. Această transmisie continuu variabilă este complet automată și permite obținerea unui cuplu optim pentru întreaga gamă de turații ale motorului modelului SCORPION, până la viteza maximă de deplasare de 40 km/h. Opțional, modelele SCORPION 7044 – 9055 pot fi oferite ca variante cu o viteză maximă mai mică, de 30 km/h și o putere de propulsie mai mare. Modelele 7055 și 9055 sunt prevăzute cu transmisia VARIPOWER PLUS, care include de asemenea funcția SMART ROADING. SMART ROADING sporește eficiența, turația motorului fiind redusă automat la atingerea vitezei maxime de deplasare pe șosea. Astfel, consumul de carburant și nivelul de zgomot sunt reduse, în timp ce puterea motorului rămâne constantă. La cerere, funcția SMART ROADING este disponibilă opțional și pentru modelele SCORPION 7035 – 6030.

Cabina: siguranță sporită și o mai bună orientare

Printre dotările de siguranță și de confort ale încărcătorului telescopic SCORPION se numără treptele reglabile, anti-alunecare și un mâner suplimentar pe montantul B pentru accesul și ieșirea mai ușoară din cabină. Modelele 9055, 7055, 7050 și 7044 sunt echipate, de asemenea, cu o frână de parcare electronică, integrată în cotieră, pentru un acces facil. Pentru un plus de siguranță, frâna de parcare este acționată automat prin intermediul unui comutator de contact pentru scaun de fiecare dată când operatorul iese din cabină. Și eliberarea frânei este foarte simplă – operatorul nu trebuie decât să acționeze simultan frâna/pedala de frânare progresivă și butonul de comandă pentru mers înainte/înapoi. În plus, toate afișajele pentru instrumente sunt integrate în montantul A al cabinei și sunt codate prin culori. Astfel, operatorul poate monitoriza diferitele stări de funcționare ale utilajului în timpul lucrului. Mai mult, pentru modelele SCORPION 9055 – 7044, pe acoperișul utilajului este instalată standard grila FOPS (Falling Object Protective Structure), pentru o vizibilitate optimă și mai mult spațiu pentru cap.