Clarificări pentru tractoriști – Condițiile pentru circulația pe drumurile publice

6

După ce Guvernul României a adoptat recent Ordonanța de Urgență nr. 1/2024, pentru modificarea OUG privind circulația pe drumurile publice, ministrul agriculturii vine cu o serie de clarificări pentru tractoriștii afectați de acest act normativ.

Într-o informare semnată de șeful MADR, Florin Barbu, acesta precizează că prin Ordonanța adoptată de Guvern s-a introduso categorie nouă de permis de conducere, denumită Tr1.

”Este foarte important de clarificat faptul că principala caracteristică a acestei categorii este limita vitezei de deplasare, și anume 40 km/h pe drumurile publice. Mai mult, subliniem clar că în această categorie nu se ține cont de masa totală maximă autorizată sau tonaj”, precizează ministrul Barbu.

Totodată, șeful MADR mai face o serie de clarificări:

  • Compatibilitate cu Permisul de Categoria B: Dacă dețineți deja un permis de categoria B, puteți conduce nu doar autoturisme și autoutilitare, ci și tractoare agricole sau forestiere din categoria Tr1. Această categorie de permis, Tr1, acoperă ansamblurile formate dintr-un tractor Tr1 și una sau două remorci, cu condiția să respectați limita de viteză de 40 km/h pe drumurile publice.
  • Tractoare Agricole sau Forestiere cu Viteză Maximă de 40 km/h: Cu permisul de categoria Tr1, aveți dreptul să conduceți tractoare agricole sau forestiere care se deplasează cu o viteză maximă de până la 40 km/h pe drumurile publice.
  • Valabilitate pentru Ansamblurile cu Remorci: Categoria Tr1 din permisul de conducere acoperă și ansamblurile formate dintr-un tractor Tr1 și una sau două remorci. Aceasta este o regulă valabilă indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule.

Așadar, categoria Tr1 din permisele de conducere facilitează conducerea tractoarelor agricole sau forestiere specifice activităților agricole, fără a impune criterii legate de masa totală maximă autorizată sau tonaj.