COD GALBEN de CANICULA. Temperaturile vor depasi local 38 grade. REGIUNILE AFECTATE

41
COD GALBEN de CANICULA. Temperaturile vor depasi local 38 grade. REGIUNILE AFECTATE

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de COD GALBEN de caniculă în partea de EST și de SUD a României. Temperaturile ridicate se vor manifesta miercuri si joi, 29-30 iulie 2020, si vor depăți 35 de grade, iaar local chiar 38 de grade Celsius.

COD GALBEN CANICULA

Interval de valabilitate: miercuri şi joi (29 şi 30 iulie 2020)
Cod gaalben, Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat;
Cod galben, Zone afectate:
În cursul zilelor de miercuri (29 iulie) şi joi (30 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei ş
i local în Moldova, va fi caniculă, temperaturile maxime vor depãşi frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse miercuri şi local joi, se vor situa peste 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperaturã-umezealã (ITU) depãşind pragul critic de 80 de unitãţi, iar în cursul nopţilor temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade (nopţi tropicale).

Harta ANM. Cod Galben de Canicula in Estul si Sudul Romaniei. 29-30iulie

Caracteristici meteorologice, 29 – 30 Iulie 2020

Valorile termice vor continua sã creascã, astfel încât vremea va fi cãlduroasã în cea mai mare parte a ţãrii, local canicularã în orele amizeii în regiunile extracarpatice. Disconfortul termic va fi accentuat, iar pragul critic de 80 de unitãţi al indicelui temperaturã-umezealã(ITU), va fi depãşit în zonele de câmpie şi de podiş din sudul şi estul ţãrii şi local atins în cele din vest.

Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 22…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 30…37°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 14…23°C, în cea mai mare parte a ţãrii, posibil uşor mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Agrometeo: Regimul pluviometric

Pe arii restrânse în regiunile nordice se vor semnala ploi de scurtã duratã, descãrcãri electrice şi grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în timpulul ploilor.

Agrometeo: Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul şi vestul Moldovei, vestul Crişanei, nordul, centrul şi izolat estul Munteniei, nordul Olteniei şi nord-estul Banatului. Conţinutul de apã din sol se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Oltenia, Muntenia, nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei şi al Crişanei, transmite ANM.

Agrometeo: Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bunã aprovizionare cu apã a solului. De asemenea, în zonele afectate de seceta pedologicã, evoluţia fenologicã la speciile de prãşitoare va fi încetinitã, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabã (deprecierea aparatului foliar prin îngãlbenire/uscare). Totodatã, în zilele cele mai calde, la culturile prãşitoare se va putea înregistra fenomenul de ofilire temporarã şi rãsucire a frunzelor în orele de amiazã, precum şi forţãri stadiale.
La grâul de toamnã va fi posibilã finalizarea lucrãrilor de recoltare, la nivelul întregii ţãri.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de înflorire şi maturitate în cearã (10-100%), cu o stare de vegetaţie a culturilor pe ansamblu bunã şi medie.
În funcţie de data semnatului şi precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla la formarea paniculului (70-100%), înflorire-mãtãsire (20-100%), precum şi maturitate în lapte (10-80%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bunã şi medie, respectiv medie şi slabã pe terenurile cu deficite de apã în sol. În semãnãturile efectuate în epoca optimã se va putea declanşa faza de maturitate în cearã (10-15%).
Sfeclã de zahãr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), izolat fiind posibil începutul acumulãrii zahãrului în rãdãcinã.
La cartoful pentru consum se vor semnala tuberizarea, înflorirea şi veştejirea vrejilor (10-100%), în toate bazinele de culturã.
Pomii fructiferi se vor afla în fazele de creştere şi coacere a rodului, precum şi acumularea zahãrului în fructe. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (piersic, prun, mãr, pãr) se vor continua lucrãrile de recoltare.
În toate podgoriile, viţa de vie va parcurge creşterea/dezvoltarea boabelor şi izolat acumularea zaharurilor, în special la soiurile timpurii de masã.
Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfãşurãrii lucrãrilor agricole de sezon (recoltare, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arãturi, etc.) în aproape toatã ţara.

Agrometeo: RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea arãturilor în vederea însãmânţãrilor de toamnã;
  • Continuarea efectuãrii lucrãrilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologicã;

CITESTE SI: VIDEO Castravetele amar – insulina vegetala produsa la Buzau