Cod roșu de pestă porcină africană. Județul cu 70 de focare active! APCPR vine cu soluții

6
Cod roșu de pestă porcină africană. Județul cu 70 de focare active! APCPR vine cu soluții

DSVSA Gorj a anunțat în mod oficial că, la data de 2 martie 2021, în județ evoluează un număr de 70 focare de pestă porcină africană (PPA), în nu mai puțin de 21 de localități.

Mai exact, localitățile afectate de pestă, identificate de autoritatea sanitară veterinară județeană, sunt: Crușeț, Stejari, Roșia de Amaradia, Stănești, Lelești, Scoarța, Căpreni, Stoina, Țicleni, Plopșoru, Hurezani, Țintăreni, Bâlteni, Dragotești, Slivilești, Bălănești, Berlești, Negomir, Bustuchin, Negomir, Turburea și a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Târgu-Jiu și Cătunele.

„În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislației aplicabile, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dezinfecția exploatațiilor”, se precizează într-un comunicat de presă al DSVSA Gorj. „În conformitate cu programele de măsuri aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, au fost delimitate zone de restricții, respectiv zona de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar.”

Potrivit precizărilor oficialilor instituției, în zonele de restricții, porcii nu mai pot părăsi exploatația în care sunt ținuți, până la stingerea focarelor de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții din zona de protecție.

De asemenea, orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului PPA.

În plus, nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj.

Instituția citată mai informează că toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și direcției sanitare veterinare, „care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic”.

Totodată, mai precizează vocile autorizate ale DSVSA Gorj, se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcinelor fără avizul Direcției (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem), iar scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonă este interzisă, fără avizul instituției citate.

„Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse, au fost organizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, filtre în cadrul cărora se desfășoară activități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse”, au mai precizat în acest context autoritățile de resort.

Ce „speculează diferite canale media”

În data de 17 februarie 2021, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) saluta demersul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine și adaptarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate în contextul răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA).

La acea dată, APCPR atrăgea atenția asupra adaptării legislației de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu privire la condițiile de biosecuritate în cele două tipuri de exploatații de porcine, pentru reglementarea corectă și transparentă a tuturor categoriilor de crescători de porci din România și salvarea producției de carne de porc autohtonă.

„APCPR consideră că Proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploatații de suine, în forma sa actuală (n.r. – Ordinul 5 porci), este o inițiativă îndelung așteptată și binevenită, care vine să clarifice viitorul creșterii porcilor în România și să sprijine preponderent sectorul tradițional, sector care se află sub amenințarea dispariției, prin ignoranță și indiferența generală față de primejdia contaminării cu (…) PPA, tot mai extinsă în spațiul rural.

„Acest proiect de ordin nu stabilește norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de către autoritățile sanitare veterinare, norme care pot face diferența între o dezvoltare durabilă a sectorului de creșterea porcinelor din România sau prăbușirea iminentă a acestuia, cu toate consecințele sale – sociale și economice -, indiferent de tipul de fermă.

„Se impune, ca măsură de urgență, adaptarea legislației de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu privire la condițiile de biosecuritate în cele două tipuri de exploatații de porcine, pentru reglementarea corectă și transparentă a tuturor categoriilor de crescători de porci din România și salvarea producției de carne de porc autohtonă.

„Este de datoria autorităților centrale și locale să reglementeze, să informeze și să sprijine producătorii locali să dezvolte creșterea tradițională a porcilor, fără riscul de a-și pierde investițiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce înseamnă uciderea porcilor și închiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora.

„Proiectul de Ordin nu are nici un fel de interdicții de creștere a porcilor, sau de a deține animale de reproducție, așa cum speculează diferite canale media sau persoane publice care, se pare, sunt interesate mai degrabă de dispariția porcului românesc și nu de continuarea unei tradiții care presupune o abordare realistă a legislației, corespunzătoare noii clasificări.

„Ordinul aplică recomandări vechi și repetate ale experților Comisiei Europene și DG SANTE comunicate în urma misiunilor de audit efectuate în perioada 2017-2020 și reprezintă un prim pas esențial în strategia actuală a MADR de salvare și relansare a sectorului de creștere a suinelor în România, așa cum a prevăzut în programul de Guvernare pe care și l-a asumat, într-un context epidemiologic catastrofal, impus de răspândirea virusului PPA pe întreg teritoriul țării”, se menționa în documentul celor de la APCPR.

De altfel, într-o declarație exclusivă pentru ediția online a Agro TV, Traian Lupașcu, administratorul Tebu Consult Invest și vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a vorbit despre problema discuțiilor din media pe tema Ordinului 5 porci.

În plus, potrivit precizărilor sale, oferta de carne de porc de pe piața autohtonă a scăzut ca urmare a efectelor nefaste ale PPA asupra sectorului de profil.

„Oferta de carne românească a scăzut din cauza pestei porcine africane. Noi nu ne-am lăsat c-am vrut, noi nu ne-am lăsat pentru a le permite altora să aducă de peste tot (n.r. – carne). La noi, fenomenul este absolut îngrijorător din cauza PPA. Noi am discutat cu toată lumea (n.r. – inclusiv pe tema Ordinului 5 porci). Văd că reacțiile că sunt mai puțin vocale și mai mult prin presă. Spre deosebire de prima strigare, când lumea era de-a dreptul vehementă, acum lumea a fost mai înțelegătoare, mai degrabă în politic și în comentarii au fost răutăți legate de treaba asta. Nu vrea nimeni să facă niciun fel de paralelism (n.r. – între pestă și prevederile Ordinului 5 porci) și nu vrea nimeni să înțeleagă ce vrem și unde vrem să ajungem”, a menționat Lupașcu.

DSVSA Gorj solicită sprijinul crescătorilor

Potrivit comunicatului de presă de pe site-ul DSVSA Gorj, reprezentanții instituției solicită „sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități”, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția virusului de pestă porcină africană.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de pestă porcină africană vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație”, au continuat autoritățile.

Acestea au dorit să readucă în atenția crescătorilor/deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și non-profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care le dețin.

„Proprietarilor de suine li se recomandă: – să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

– creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu alți crescători de porci domestici;

– hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în familie care aduc în exploatație carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

– nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;

– nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

– nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;

– asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;

– anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Gorj (telefon 0253226033)precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și combatere.

Uciderea a peste 650.000 de porci din cauza răspândirii virusului de pestă porcină africană a antrenat despăgubiri în valoare de peste 100 de milioane de euro, „adică cel puțin 50 de euro plătiți din buzunarul fiecărui român, de la mic la mare!”, relevă datele APCPR.

„Din această sumă, fiecare român ar fi putut să pună pe masă cel puțin 20 de kg de carne de porc! Această situație trebuie să-și găsească un sfârșit, iar sfârșitul nu poate veni decât dacă – prin reglementări legale de tipul acestui ordin binevenit – Pesta Porcină Africană va fi oprită!”, susțin vocile autorizate ale APCPR.