Colecţiile unei fundaţii care promovează satele din Transilvania, pe Google Cultural Institute

472

Fundația ADEPT Transilvania se regăsește pe lista celor peste 1.000 de instituții culturale partenere ale Google Cultural Institute, din întreaga lume, alături de expoziții și colecții din muzee și arhive celebre. Fundația ADEPT Transilvania, cu suportul KAMA SYSTEM, poate promova astfel, la nivel mondial,comorile naturale, istorice și culturale ale satelor săsești din Transilvania, aducând în atenția publicului trei colecții de excepție: “Zone cu Înaltă Valoare Naturală”, “Satele săsești din Transilvania”, “Artă și meșteșuguri transilvănene”.

Fundația ADEPT Transilvania se regăsește pe o listă scurtă de parteneriat Google Cultural Institute, alături de Muzeul National Brukenthal și Camera Arhitecților din Romania.

Coleția “Zone de Înaltă Valoare Naturală” pune accentul pe biodiversitatea ridicată a Transilvaniei, care se remarcă prin unicitatea speciilor de plante și animale, demult dispărute din peisajul european, și pe importanța salvării acestui ecosistem, esențial pentru viitorul nostru. Aceste pesaje sunt rezultatul agriculturii neintensive, practicate timp de sute de ani, care pot fi protejate doar prin continuarea managementului tradițional practicat de fermieri.

Cea de-a doua colecție, “Satele săsești din Transilvania”, prezintă unul dintre ultimele peisaje medievale ale Europei, aici găsindu-se cele mai întinse pajişti înflorite, din arealul colinar al Europei, neschimbate de sute de ani. Zona este situată în interiorul triunghiului format de orașele Sibiu, Sighișoara și Brașov.

Colecția “Artă și meșteșuguri transilvănene” expune câteva din produsele tradiționale, incontestabile pentru gustul autentic (brânzeturi, carne afumată, pâine de casă, gemuri, miere) și meșteșugurile locale readuse la viață din inițiativa celor de la ADEPT (ceramica de Saschiz, tâmplărie, țesături, pictură tradițională pe lemn).

Zona satelor săsești din sudul Transilvaniei, Sighișoara – Târnava Mare, se întinde pe o suprafață de aproximativ 95.000 de hectare și are o populație de aproximativ 25.000 de locuitori, răspândită în 30 de mici așezări și sate.

 

Vizionați colecțiile Fundației Adept Transilvania, online, pe Google Cultural Institute:https://www.google.com/culturalinstitute/collection/fundatia-adept-transilvania