Comertul agricol mondial, pus in pericol de o omida

518

O specie de omidă originară din cele două Americi, care a ajuns recent în Africa, devorează culturile de porumb din Ghana și până în Africa de Sud, riscând să prezinte un risc major pentru comerțul agricol mondial.

Potrivit cercetătorilor de la CABI, omida Spodoptera frugiperda “ar putea să se extindă în următorii ani în Asia tropicală și Mediterana, devenind o amenințare majoră pentru comerțul agricol mondial”.

Ajunsă în Africa, prin intermediul zborurilor comerciale directe cu America de Nord și Sud, această specie de omidă are o preferință pentru porumb, dar poate devora peste 100 de specii de plante diferite, precum orez, sorg, trestie de zahăr, varză, soia, bumbac, tomate și cartof, arată studiul CABI.

“Va fi necesară o acțiune urgentă, pentru a evita pierderile devastatoare pentru culturi și mijloacele de subzistență ale agricultorilor”, a subliniat doctorul Matthew Cock.

Țările afectate de această epidemie se pot confrunta cu o interdicție pentru exportul de produse agricole, pentru că Spodoptera frugiperda este inclusă pe lista organismelor de carantină. În plus, Spodoptera frugiperda poate provoca pagube extinse culturilor agricole, în special porumbului.

Prezența Spodoptera frugiperda a fost confirmată în Zambia, Africa de Sud, Malawi, Mozambic și Zimbabwe. În luna decembrie, autoritățile din Zimbabwe au făcut apel la armată, pentru a lupta contra unei invazii a omizilor, care a devastat câmpurile de porumb și amenință securitatea alimentară a țării.

Vineri, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) a anunțat că o reuniune de urgență va avea loc la Harare, Zimbabwe, în perioada 14-16 februarie, pentru punerea la punct a unui răspuns coordonat.