Comisarul pentru agricultură, luat la țintă: „În viață se poate muri și de gloanțe, dar se poate muri și de foame!”

3

La trei zile după ce Comisia Europeană a anunțat compensațiile oferite fermierilor pentru pierderile provocate de tranzitul de cereale din Ucraina, din care României i-au revenit abia 10 milioane de euro, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a fost ținta mai multor interpelări ale europarlametarilor români, care i-au reproșat modul complet netransparent prin care au fost stabilite sumele acordate, fără niciun fel de consultare cu statele membre.

Una dintre cele mai vehemente poziții a avut-o europarlamentarul Daniel Buda care i-a cerut comisarului comisarului european pentru agricultură să se pună în pielea fermierilor români care nu mai au bani să facă însămânțările de primăvară.

„Domnule Comisar, știți foarte bine că rutele comerciale din România au fost afectate de ceea ce înseamnă transportul de cereale din Ucraina către alte zone ale globului, astfel încât fermierii din România n-au mai avut acces la aceste rute de transport. În același timp, astăzi avem 3,2 de tone de cereale venite din Ucraina și rămase în România. Problema care se pune, domnule Comisar, și v-aș ruga să vă notați, este chestiunea legată de prețul de vânzare, mai ales al porumbului. Fermierii din România, astăzi, pentru a nu fi în pierdere, trebuie să-și vândă tona de porumb cu 300 de euro, dar nu pot face acest lucru deoarece există porumb din Ucraina intrat la 180 de euro/tonă. V-aș ruga să faceți un exercițiu de imaginație și să vă gândiți că sunteți un fermier din România. Nu are cu ce să-și transporte porumbul la exterior, în același timp nu poate să-și vândă porumbul, pentru că nu are cui. Acest fermier are rată la bancă, are copii de trimis la școală, dar mai ales are nevoie de bani să își poată continua activitatea pentru campania de primăvară. Care sunt alternativele pentru acest fermier, domnule Comisar? Ați venit cu această sumă de bani care este absolut nesemnificativă față de nevoile pe care le au fermierii din România pentru a putea susține mai departe acest efort de sprijinire a Ucrainei”, i-a transmis Daniel Buda lui Janusz Wojciechowski.

Europarlamentarul român i-a mai reproșat comisarului european că, din dorința de ajuta Ucraina, executivul comunitar are tendința de a nu mai acorda suficientă atenție nevoilor propriilor fermieri.

„În același timp, domnul Cioloș îmi spunea că o altă chestiune de risipă a banului european este legată de faptul că, pe de o parte, trimitem bani în Ucraina pentru a sprijini fermierii de acolo, pe de altă parte, venim cu niște compensații, atât cât sunt ele, și în același timp dăm și bani la asociațiile care activează în zona africană. Păi, până la urmă, eu cred că trebuie să gândim un mijloc echilibrat de a sluji fermierii, astfel încât aceștia să își poată continua activitatea, pentru că, domnule Comisar, am mai spus acest lucru, în această Comisie: în viață se poate muri și de gloanțe, dar se poate muri și de foame”, i-a atras atenția Daniel Buda comisarului european pentru agricultură.