COMISIA EUROPEANA CERE CONSULTARI PENTRU SPRIJINIREA SI DEZVOLTAREA CULTURILOR PROTEICE

528

Comisia solicită experților și părților interesate opiniile lor cu privire la situația actuală a sectorului proteinelor vegetale din UE, prima fază a posibilei dezvoltări a unui plan european privind proteinele. Proteinele vegetale sunt o componentă esențială a hranei pentru animale (ca sursă de aminoacizi pentru efectivele de animale), precum și consumate pe scară largă de oameni.

Producția europeană de plante proteaginoase nu este suficientă pentru acoperirea cererii,  cauzată în parte de condițiile agroclimatice din Europa care nu favorizează cultivarea pe scară largă a culturilor bogate în proteine.  Soia poate intra pe piața UE fără tarife, ceea ce reduce, de asemenea, rentabilitatea producției locale. O proporție semnificativă a culturilor de soia cultivate în afara UE sunt modificate genetic, dar cererea europeană pentru alimente și hrană  bio rămâne ridicată, existând o nevoie tot mai mare de stimulare a producției locale.

Având în vedere acest lucru și o posibilă viitoare strategie de dezvoltare a culturilor de proteaginoase în Europa, Comisia dorește să stabilească stadiul actual al culturilor proteice din UE.

De asemenea, vor fi adresate întrebări cu privire la aspectele legate de cercetare și la informațiile de pe piață. Scopul este de a elabora un raport detaliat privind situația actuală și posibilele măsuri viitoare până la sfârșitul anului 2018.

Consultarea cu părțile interesate va fi probabil urmată de consultări directe cu statele membre ale UE și cu părțile interesate din industrie, cum ar fi sindicatele agricultorilor sau asociațiile de producători. O serie de ateliere tematice pentru a dezbate în continuare acțiunile necesare pentru a sprijini producția de proteine din plante la nivelul UE este, de asemenea, de așteptat să fie organizată, analizând aspecte precum cercetarea și inovarea, beneficiile pentru mediu sau problemele legate de lanțul de aprovizionare. (sursa: agroinfo.ro)