Veste bună pentru fermieri: Comisia Europeană ar putea să accepte modificările propuse

6

Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 trebuie încheiat și transmis către Comisiea Europeană (CE) de urgență, însă vestea bună este că Buxelles-ul va accepta că există modificări în planurile strategice ale PAC care au fost deja prezentate dacă sunt justificate.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis săptămâna aceasta că pentru Comisia Europeană să primească toate planurile strategice ale PAC în același timp, pentru a putea face evaluarea „cu aceleași criterii” și pentru a evita „standardele duble” cu privire la modul în care țările intenționează să aplice viitoarea politică agricolă comună (PAC), scrie publicația spaniolă agroinformacion.com.

Chiar și așa, dacă țările vor prezenta sugestii de modificare a documentelor deja prezentate, Executivul comunitar va fi „pregătit să accepte orice sugestie dacă este justificată”, a clarificat Wojciechowski.

„Este foarte important să avem toate planurile în același timp și să le evaluăm cu aceleași criterii, cu criterii corecte, pentru a evita standardele duble”, a declarat politicianul polonez în timpul unei apariții în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

Comisarul a amintit că Bruxelles-ul a primit până la 1 ianuarie, termenul stabilit, optsprezece planuri strategice și că ulterior încă o țară și-a trimis documentul, astfel încât CE are deja nouăsprezece în posesia sa, iar opt încă lipsesc (printre care și al României – n.r.).

„Așteptăm restul planurilor. Am trimis scrisori statelor membre întârziate și sper să le primim cât mai repede posibil”, a spus Wojciechowski, dând asigurări că în prima jumătate a anului 2022 „cea mai importantă provocare” pentru Comisia Europeană în domeniul agricol va fi „analizarea”, evaluând și aprobând în final planurile strategice.

El a explicat că „spre sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie”, Bruxelles-ul va trimite scrisori către statele membre în care va prezenta „prima evaluare”. Scrisorile vor include, de asemenea, propuneri pentru ca țările să facă modificări.

„Dacă planurile, în vreun fel, nu sunt în concordanță cu obiectivele noastre de politică, statele membre trebuie să indice modul în care intenționează să îndeplinească obiectivele strategiei Farm to Fork sau ale strategiei de biodiversitate. Dacă aceste obiective nu sunt îndeplinite în planuri, o vom menționa în scrisorile noastre”, a arătat Wojciechowski.

În ceea ce privește țările care nu și-au depus încă planurile la Bruxelles, comisarul european a arătat că întârzierea se datorează faptului că se confruntă cu „unele dificultăți politice”, precum schimbările de guvernare.

„Dar avem nevoie de planurile strategice PAC ale tuturor statelor membre cât mai curând posibil. Dacă nu, poate duce la o întârziere în acceptarea planurilor. Nu dorim ca această întârziere să dăuneze fermierilor pe termen lung”, a menționat Wojciechowski.

El a subliniat că, în timp ce Comisia Europeană evaluează planurile PAC, dacă țările prezintă sugestii de modificare a documentelor, Executivul comunitar va fi „pregătit să accepte orice sugestie dacă este justificată”.